Ivar Kreugers klassiska Loris har brunnit!

Den tråkiga nyheten att tändstickskungens älskade träbåt Loris har brunnit når oss via Aftonbladet som var först att rapportera om händelsen.

Loris-klassiska-träbåten-har brunnit
Ivar Kreugers klassiska Loris drabbades av brand i morse. Foto: Classic Yacht Charter.

Platsen är Pålsundet i Stockholm och det som ska ha inträffat är en brand i självaste Ivar Kreugers Loris som flertalet Hollywoodstjärnor och kungligheter har åkt med genom åren.

– Det är självklart tragiskt, vi hoppas att skadorna inte är för stora, säger en medlem i båtklubben till tidningen.

Larmet inkom klockan 09.43 och räddningstjänsten anlände strax därefter till platsen. Från räddningstjänsten rapporterade man om kraftig rökutveckling och snart fann man att branden hade startat i motorrummet, varpå den lyckligtvis snabbt och effektivt kunde släckas.

Ägaren Arrhénborg beklagar naturligtvis händelsen men framhåller också att det var tur att branden startade på dagtid så personer kunde uppmärksamma det och larma.

En verklig kulturskatt

Skippo har rapporterat och uppmärksammat Loris vid ett flertal tillfällen. En båt som inte bara bär på ben fascinerande historia utan som också trollbinder sin omgivning än idag när den gör entré i hamnar.

Loris är byggd i klassisk jugendstil med fernissad mahogny, blänkande beslag och hade en rak sexcylindring motor med 24 liters slagvolym när det begav sig.

Världens största samling av klassiker

Pålsundet är den idylliska kanalen mellan Södermalm och Långholmen i Stockholm. Där finns Heleneborgs Båtklubb – med Sveriges och kanske världens största samling av veteranbåtar.

Artikeln uppdateras.

Foto: Classic Yacht Charter.