Fritidsdykare får fängelse för grovt fornminnesbrott

Högsta domstolen kommer inte ta upp det fall där tre män dömts för grovt fornminnesbrott. Hovrättens dom står därmed fast.

Dykare-vrak-gäller
Tre sportdykare däms till ett år och fyra månader, ett år och två månader respektive ett år för grovt fornminnesbrott. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

En helt oskyldig dykning om man frågar de inblandade. Grovt fornminnesbrott och medhjälp till fornminnesbrott om man frågar åklagaren. Det senare var också linjen som tingsrätten gick på varpå dykarna som överklagade.

I hovrätten skärptes straffet och fastställdes till ett år och fyra månader, ett år och två månader respektive ett år. Nu meddelar Högsta domstolen att man inte ämnar ta upp fallet vilket innebär att hovrättens dom står fast.

”Värdefull kulturhistorisk information”

I domen står det att männen har bärgat mängder av föremål från havsbotten och att det kan ha pågått ända sedan 1987.

– Fornminnesbrott många gånger kan leda till skador som inte går att reparera, eftersom värdefull kulturhistorisk information förstörs och brottet kan sägas rikta sig mot ett kollektivt kulturarv, säger Hovrättsrådet Christer Ganelind till SVT.

– Det handlar om fritidsdykare som har ett intresse av dykning på vrak. De har aldrig haft en gemensam brottsplan, säger Christian Arnbom, försvarsadvokat till SVT.

”Ingen brottsplan”

De åtalade framhåller att man bara bestämt, att man bara har velat ha ett prejudikat och att det inte har varit fråga om någon vrakplundring.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.