Dumpade fritidsbåtar hittade längs Nackas kust – över 30 vrak
Problemet med dumpade fritidsbåtar växer sig allt större. Under en ny undersökning gjord av Nacka kommun har över 30 vrak kunnat identifieras. Båtarna bedöms som ett miljöproblem men ändå får de ligga kvar på bottnen.
När man tänker på ett vrak är sinnebilden allt som oftast en gammal träslut förlist under 1800-gud-vet-när. Men faktum är att flera av de båtar vi hejjar på under sommarsemestern går ett liknande öde till mötes.
En skuren motor, ett trasigt roder eller försvinnande intresse får fler båtägare att plocka ur dyvikan eller helt enkelt borra hål i skrovet. Flytetyget sjunker till bottnen och där förblir det.
Att bärga vrak som dessa finns det varken finansiering eller intresse av.
– Kommunerna har oftast ingen budgetpost för den här typen av uppdrag. Samma sak är det med Havs- och vattenmyndigheten: Vi har inte heller någon direkt budgetpost som handlar om att vi ska lyfta fritidsbåtsvrak, även om man kan tycka att det hade varit jättebra, säger Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten (HaV) till Dagens Nyheter.
Fritidsbåtsregister kan vara lösningen
Havs- och vattenmyndigheten har i en nyutgiven rapport föreslagit ett fritidsbåtsregister som ska göra det lättare att utkräva ansvar från de båtägare som dumpar sina båtar.
– Nu vill vi undersöka hur mycket det kan kosta att lyfta en båt som ligger på havsbotten och skrota den, jämfört med att ta hand om en båt som ligger på land, säger Fredrik Lindgren.
– Det gör vi för att ta reda på vad som är mest kostnadseffektivt, för att minska problemet med övergivna båtar.