1800-talsvrak fullt med champagne funnet nära Öland

Det var vid en dykexpedition söder om Öland som man gjorde fyndet. Ett vrak från mitten av 1800-talet med hundratals flaskor champagne.

Vrak-Öland
Ett riktigt fynd – eller vad sägs om ett vrak från 1800-talet med champagne i lasten? Foto: Tomasz Stachura/Baltictech.

De har gjort otaliga dykexpeditioner men det fynd man gjorde fyra mil söder om Öland är extra minnesvärt. Det framgår av den polska dykargruppen Baltitechs hemsida. Fattas bara när vraket var lastat med champagne – uppskattningsvis hundratals flaskor – samt porslin.

Östersjön en skattkammare

Östersjön är vida omtalat i dykkretsar för att vara ett hett mål. Dels för att mängden vrak är stort men också för att de ofta är ovanligt välbehållna. I det aktuella fallet beskrivs vraket som ett fruset ögonblick från mitten av 1800-talet. Eller en tidskapsel om man så vill.

Än så länge har man bara hunnit utforska en bråkdel av vraket och det som kan tänkas finnas ombord.

Vad som kommer att hända med champagnen är ännu inte klart. Vrak från 1850 eller tidigare klassas som fornlämningar vilket innebär att föremålen ombord tillhör staten. I detta fall rör det sig dock om ett svårt gränsfall som måste utredas vidare.

– Det här vraket ligger precis på gränsen för att vara en fornlämning. Men man kan skydda även lite yngre vrak i vissa fall, om de anses ha ett historiskt värde. Det är något vi kommer att diskutera med Länsstyrelsen säger Johan Rönnby, professor i arkeologi till DN.