Ansök om vattenskoterkort på meriter – innan det är för sent

Planerar du att köra vattenskoter under sommaren? Fram till den 30 april kan du som har tidigare nautisk kompetens ansöka om förarbevis för just vattenskoter. Därefter behöver alla, oavsett tidigare erfarenhet, genomgå utbildning och prov. 

vattenskoter-forarintyg-forarbevis-buskorning
Tiden är knapp för att ansöka om förarintyg för vattenskoter på gamla meriter.

Sedan fjolåret är det krav på att alla som framför en vattenskoter i svenska vatten ska ha ett förarbevis för att få göra det. Under det gångna året har Transportstyrelsen utfärdat lite drygt 90 000 sådana. Av dessa är lejonparten, lite drygt 78 000 förarbevis för vattenskoter, utfärdade baserat på gamla meriter. Men snart är det inte längre möjligt.

Om knappa fyra veckor stänger ansökningsperioden. Därefter måste den som kör vattenskoter, oavsett tidigare nautisk kompetens, gå en kurs med både praktik och teori.

– Nu går vi in på upploppet och det här är sluttampen för övergångsreglerna, så har man gamla meriter  gäller det att passa på. Ansökan måste vara registrerad hos oss senast den 30 april, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

Många ansökningar

Under året som gått har intresset för att ansöka om förarbevis för vattenskoter varit över all förväntan. Transportstyrelsen uppger att de under perioder behövt handlägga så många som 1 200 ansökningar om dagen.

– Vi har verkligen fått kraftsamla för att hinna med, men det har gått vägen, säger Jonathan Stillman.

Är det så att du inte har någon tidigare nautisk kompetens eller något förarintyg? Då är det nu hög tid att boka in utbildning inför sommaren ifall du planerar att testa på vattenskoter eller vilken annan vattenburen farkost som helst för den delen.

Utbildningen har ett praktiskt och ett teoretiskt moment och tar ungefär två dagar att göra. Utbildningarna avslutas med ett prov. För att få gå utbildningen måste man ha fyllt 15 år vilket också är åldersgränsen för att få köra vattenskoter.

Efter att utbildningen och slutprovet godkänts ansöker man om förarbeviset digitalt via Transportstyrelsens hemsida. Därefter utfärdas förarbeviset för vattenskoter som även det kommer i digital form. Kostnaden för att ansöka om ett förarbevis är 300 kronor, vill man ha ett kort som ger bevis för intyget kostar det ytterligare 200 kronor. Själva utbildningen är det däremot upp till varje utbildare att prissätta och brukar kosta någonstans mellan 3 500 och 5 000 kronor.

Transportstyrelsens övergångsregler för vattenskoter:

  • Alla behöver inte gå en ny utbildning för att ta förarbevis, utan det går också bra att söka på gamla meriter.
  • Den som har andra intyg på sjön, utfärdade före den 1 maj 2022, kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023.
  • Övergångsreglerna gäller fyra behörigheter: förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre. De första tre utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning.
  • Under övergångstiden får personer med dessa behörigheter köra vattenskoter utan förarbevis. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter gå en ny utbildning.

Här kan du läsa mer om förarbevis för vattenskoter och ansöka på tidigare meriter!