Bly till litiumbatteri – det här ska du tänka på!
Otroliga viktbesparingar, snabbare laddning, enklare hantering, mindre utrymmeskrävande och längre livslängd. Fördelarna är många men det finns en del att tänka på innan bytet.
Här är Skippos litiumskola i samarbete med Thermoprodukter.
Om du tröttnat på att sniffa i dig dieselångor för att få fart på batteriet i tid och otid, på att fundera kring om batteriet kommer att kunna driva kylskåpet över natten eller om du bara är mer sugen på att nyttja batteriernas plats som stuvutrymme – så borde du lära dig mer om litium.
Många tror att tiden för blysyrabatterierna är över. De är tunga, känsliga och ger i praktiken lite effekt. Åtminstone i förhållande till sin vikt och storlek.
Dräparkonkurrenten heter litium och är kort och gott överlägsen.
Litiumbatterier finns numera i otroligt många olika apparater som vi använder dagligen. Alltifrån mobiletelefoner till bärbara datorer. Vi laddar dem sporadiskt – kort eller väldigt länge – och misshandlar dem därmed väldigt mycket. För ärligt talat, när lät du laddaren sitta i bärbara datorn hela dagen sist? Eller brukar du kanske ladda mobilen över natten? Det är det värsta man kan göra mot batteriet. Ändå håller de i många år.
Så har knappast gemene båtägares förhållande till blybatterier sett ut. Många glömmer bort att ta ha om sina batterier och på grund av det är de redo för skroten efter bara en säsong. Dyrt, tråkigt och dåligt på alla sätt.
Den tiden är nu över.
Inte nog med att litium tål att misshandlas mer än bly, nu finns ett nytt batteri som också har en inbyggd ”dator” som ser till att batteriet mår bra. Man behöver alltså varken tänka eller bry sig. Batteriet heter Super-B Lithium 90Ah Epsilon och förutom att det är skyddat mot såväl överladdning som låg spänning så levereras det med en mobilapp som bland annat gör att man kan hålla koll på förbrukningen och hur mycket kapacitet som finns kvar – direkt i mobilen.
I videon ovan bjuder vi in installatören Mats Ek från marinelektronikföretaget TyMar för att lära oss mer om hur litium funkar, om det finns fallgropar och om det finns några risker att ta hänsyn till eller stora investeringar man måste göra för att få det hela att fungera. Han berättar mer om det nya batteriet och delar sin kunskap kring litium, laddning, generatorer och allt annat som man ska ha koll på innan man byter upp sig från sin blybank.
För den som gillar att mecka själv finns fler lösningar för litium. Mer om det kan ni läsa i en av artikel av Jimmy Hellberg där han berättar om sitt byte från bly till litum och delar all kunskap han snappade upp längs vägen.