Fugu 29 RIB – första intrycken från testen
En svenskproducerad RIB för snabba och bränslesnåla persontransporter i stökiga förhållanden. Men det är inte allt. Bakom fasaden och under vattenlinjen döljer sig ytterligare ett par finesser. Vi snackar med testaren Gustav Morin mitt under inspelningen av testen…
Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Fugu 29 RIB samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!
Gustav Morin har bjudit upp Fugu 29 RIB till dans och samlat på sig massor av material och intryck. Är det något vi får ta del av nu direkt?
– Nej, eller nja. Det är svårt att hålla sig till att testen publiceras när man har kört en båt av den här kalibern och så mycket kan jag säga att den överraskar.
På vad sätt?
– Den har ett väldigt tufft yttre och passar folk som gillar att köra fort och kanske också att dra blickar till sig.
Så det är en ”här-kommer-jag-båt”?
– Ja, det är i alla fall ingen ”ursäkta-att-jag-finns-båt”. Men den handlar inte om motormuller och hutlöst höga toppfarter, som man kanske kan tro. Det här är en snål och lagom snabb transportbåt som också ska fungera som daycruiser.
Något mer utmärkande?
– Ja, det är en något så ovanligt som en svenskproducerad RIB som har den omtalade skrovtekniken Petestep. Något som ska ge hög snittfart, låg förbrukning och hög åkkomfort på en och samma gång.
Och det gör den?
– Det får du se när testen publiceras men jag kan säga att jag var exalterad inför testen och är det fortfarande.
Det är inte en förlåt-att-jag-finns-båt iallafall…
Vad mer?
– Nej nu får det räcka. Eller okej då – hur hård och tuff Fugu 29 RIB än må se ut så bjuder den också en del mjuka värden i form av ett par kojer och annat. Hur kojerna och ruffen funkar i stort är en annan femma.
– Målsättningen har i alla fall varit att Fugu 29 ska vara mer än bara en rå racer, avslutar Gustav Morin.
Se också:
Fugu 29 RIB – med fokus på fart och förbrukning
Mer info om Fugu 29 RIB.