Renovera en Fjordling 17 – knep att ta till och fallgropar att undvika
Värd all vård, kärlek, förstärkning, renovering och förbättring som den kan få. Inga tvivel så långt. Men vad bör man tänka på? Och vilka är fallgroparna? Vi fick ett snack med Olle Corneman som skrivit boken om hur man lyckas. Se inslaget!
Gångläget. Men också det faktum att denna lilla 5,5-metersbåt går bättre i sjön än de flesta flytetyg som någonsin skapats i samma storleksklass. Däri ligger förklaringen till att Fjordling 17 vårdas, älskas och renoveras extra omsorgsfullt av sina ägare. För att inte tala om hur de kostas på – och motoriseras.
Fjordling 17: Fortfarande mycket svårslagen
Skippo dyker än en gång in i fenomenet Fjordling som alltså håller ställningarna trots att den har mer än ett halvt sekel på nacken och att den är sprungen ut plastbåtens verkliga ungdom. En båt som av samma skäl är i behov av litet extra vård och översyn.
Det är också här som Olle Corneman kommer in i bilden. En man som skaffade sin Fjordling för 43 år sedan och som nu har gjort till sin sak att coacha och hjälpa andra som vill få fason på sina exemplar. En resa som enligt de flesta är sådan värd flera gånger om men som också kantas av fallgropar.
”Inte så jäkla bra byggd”
– För ska man vara ärlig, säger Olle Corneman, så är Fjordlingen inte speciellt bra byggd. Börjar man bryta i akterspegeln till exempel så kan man vara säker på att den nära nog dryper av fukt. Sedan behöver förstärkas både här och där och det är bland annat gällande sådant som jag kan vara behjälplig. Som coach alltså – bäst att vara tydlig där – jag renoverar alltså inte andras båtar handgripligen.
Fjordling 17 HT – gruppen för alla fantaster
Utöver Olles råd och tips kan vilsna Fjordling-ägare också vända sig till sociala medier där Facebook-gruppen ”Fjordling 17 HT – gruppen för alla fjordlingfantaster” är speciellt hyllad. En grupp med en hjärtlig ton, stor kunskap och snabb respons om det skulle uppstå problem under presenningen eller i garaget under renoveringsarbetet.
Släpp prestigen!
– Viktigast av allt, sammanfattar Olle, är att man är prestigelös och ber om muntlig och/eller handgriplig hjälp när man känner sig det minsta osäker. Det kan spara massor av tid, pengar, möda och besvär.
Se inslaget från båtmässan Allt för Sjön!