Ung man först att åka fast efter nya vattenskoterlagen

Kustbevakningens-vattenskoter

Man i 20-årsåldern ramlade av sin vattenskoter och kunde inte ta sig upp – åkte fast för olovlig körning.

Den nya vattenskoterlagen trädde ikraft redan den första maj men det dröjde tills i tisdags kväll innan den första vattenskoteråkaren blev misstänkt för olovlig körning.

Sjöräddningen i Stockholm tog emot ett samtal om en person som ramlat av sin vattenskoter och inte lyckats ta sig upp, eller klarat av att simma till land.

Oskadd men nedkyld vattenskoterförare

Mannen kunde snabbt lokaliseras vid Fruvik på Värmdö. Han fiskades upp av Sjöräddningen och visade sig vara oskadd men nedkyld.

Eftersom han inte kunde visa upp förarbevis så misstänks han nu för olovligt framförande av vattenskoter.

Läs också:
De jagar tjuvar med vattenskoter
Lång handläggningstid för körkort för vattenskoter
Barn bygger om snöskoter till vattenskoter

Numera gäller både körkortskrav och 15-års gräns för att få köra vattenskoter.

Möjlighet att ansöka om förarbevis öppnade i juli 2021 och hittills har 32 000 förarbevis utfärdats i Sverige, varav 11 000  i Stockholms län.

Sjöpolis och kustbevakning positiva till vattenskoterlagen

Sjöpolisen och kustbevakningen har flera gånger uttryckt sig positiva till den nya lagen med motiveringen att den kommer att öka säkerheten till sjöss.

Det här gäller för att få framföra vattenskoter:

  1. Det första du behöver göra är att genomgå en utbildning hos en av Transportstyrelsens godkända utbildningsanordnare. I deras e-tjänst finns en lista över godkända utbildare.
  2. När du genomgått utbildningen med godkänt resultat kan du ansöka om förarbeviset. Du ansöker i e-tjänsten Vattenskoterwebben. Ansökan kostar 300 kronor och intyget utfärdas digitalt. Du kan sen visa upp och presentera intyget via samma e-tjänst. Det går även att ladda hem en offline-kopia av intyget som du kan använda om du inte har mobiltäckning där du kör vattenskoter.
  3. Alla behöver inte gå en ny utbildning för att ta förarbevis, utan det går också bra att söka på gamla meriter. Det är det som kallas övergångsreglerna. I korthet innebär det att den som har andra behörigheter på sjön (utfärdade före den 1 maj 2022) kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023, men vi Transportstyrelsen ser gärna att den som kan tar ut sitt förarbevis redan nu.
  4. Läs mer på Vattenskoterwebben.