Knepen för att fånga skärgårdsgäddorna

Trosa fiskeguideEnstaka gäddor kan man finna nästan varsomhelst i hela skärgården men för att fånga många varje gång man är ute krävs lite mer specifika kunskaper.

Som alltid med fiske så finns det inga regler för att lyckas, men genom att ha kunskapen om var de bästa platserna bör vara, kan man enkelt öka antalet gäddor i båten. På våren kommer gäddan in för att leka (lägga sin rom), och då finns mest gädda i eller i utkanten av deras lekvikar. Enkla kännetecken för lekvikar är grunda vikar med stora områden av 0,5-2 m djup som har stor växtlighet av vass eller liknande.Vattnet får gärna var grumligt, det ökar chansen till att ta stor gädda, då denna föredrar att gå in i vikar med grumligare vatten. Här hittar man gäddan från december till början av juni.

Under sommarmånaderna, juni till september, drar sig gäddan utåt från lekvikarna. Att hitta aktiv gädda då är enkelt eftersom det är gäddans aktivaste period. Vill man ha stora antal under sommaren brukar det vara effektivast att fiska av stora grundflak (2-5 m) med anslutande djupt vatten, då gäddan gillar att jaga på grunt vatten. Ett exempel på en bra plats är en stor vik som generellt håller stora djup och vid en plats grundar upp, där finns det oftast mycket gädda på det grundare partiet. 

Även om sommaren är gäddans mest aktiva tid kan det vara svårt fånga de riktigt stora madamerna i skärgården, då de ofta har gått och ställt sig i djupen och därav kan vara svår att hitta. Bäst chans att ta stor gädda under dessa månader är att fiska av grynnor och djupkanter där mycket strömming passerar. Gäddor som går efter strömmingen växer sig stora men är svår lokalisera.

På hösten vid oktober-december börjar gäddan återigen drar sig in längre i skärgården, i takt med att vattentemperaturen faller. Att söka gädda in mot lekvikarna fungerar men effektivast fiske brukar jag ha vid djupvassar och djupkanter utanför lekvikarna.

På med ekolodet,

Fredrik Bäck, Fiskeguide med gäddnäsa

www.Trosafiskeguide.se