Små båtar och stora utmaningar

När en liten båt ska konstrueras är parametrarna många och ytorna begränsade. Därför är det svårare att konstruera en liten båt än en stor. Här berättar Bernt Lindquist om hur hans Fabola Campus 7.4 tog form.

Att skapa en liten båt är ett stort arbete. Ett tydligt exempel på det är att utvecklingen av Fabola Campus 7.4 tog mer tid för oss på designkontoret än något tidigare projekt. Men det har sin förklaring. När man utvecklar en liten båt måste man ta hänsyn till betydligt fler parametrar än när man jobbar med en stor. En annan utmaning är att ytorna är väldigt begränsade när man ska bygga in funktioner.

Man kan ju tro att utvecklingen när det gäller en ny båt handlar om att försöka ringa in den tänkta målgruppen. Som ett resultat av detta, bestämma storlek, göra ett snabbt skrov, sätta på tillräckligt mycket segel och hänga på en modern och effektiv köl.

Prestanda är inte allt
När man är ute på nätet kan man lätt förblindas av entusiasternas vurm för extrema båtar och fräcka former. Man får lätt intrycket av att det som står högst på önskelistan bland de som som är mest aktiva på nätet är båtar som ska erbjuda ”mer speed och vara mer sweet” än det man sett tidigare.

Men det betyder för den skull inte att det är det dessa båtar som är mest kommersiellt gångbara. I vissa fall har dock dessa extrema båtar lyckats väl. Nya klasser har skapats som fått framgång över världen och i bästa fall bidragit till utvecklingen. Men återigen. Bara i vissa fall.

I Fabolas fall, med en segelbåt på 24 fot, har vi inte i första hand prioriterat hög fart och fräckt utseende. Här är det i stället trailerbarhet och enkelt handhavande som har fått stå i fokus. Något som har ställt väl så stora krav på utvecklingen som vi snart ska se.

Våra konstruktionsmål med Campus 7.4 var bland annat:
Downsizing, samma komfort och samma egenskaper som i större båtar.
Enkel trailerbarhet på vanlig motorbåtstrailer.
Enkel lyftning av kölen för att smidigt komma in i grunda vikar.
Enkel riggning utan mastkran.
Sittbrunn i klass med större båtars.
Möjlighet till avskild wc.
Stuvutrymmen som klarar längre semestrar.
Låga underhållskostnader.

Starten för modellserien var att kunder under många år frågat efter än större och mer komfortabel båt än de Campusmodeller runt sex meter som Fabola tillverkat under många år.

Den nya båten skulle ha de mindre båtarnas smidiga hantering i behåll men erbjuda mer komfort. Vårt grundläggande konstruktionskrav var sålunda att åstadkomma maximal komfort i en båt som fortfarande gick att hantera smidigt på trailer.
Trailerbar efter personbil, möjlig att sjösätta och ta upp på en ramp är ju grundkrav för att kunna erbjuda ett mobilt båtliv med allt vad detta kan bjuda i mervärde för båtägaren.

Downsizing
Vi löste det, för att ta till bilspråk, med ”downsizing”. Något som har lett till att bilarna har blivit mer resurssnåla vid tillverkning (mindre materialåtgång) och snålare på bränsle (samma prestanda genom effektivare motorer och lägre vikt). Och som därmed är mer miljövänliga med bibehållen komfort genom bättre egenskaper och smartare användning av volymen.

Våra idéer med Campus 7.4 bygger på samma saker. Miljövänligheten hos Campus 7.4 är svårslagen. Den har ett effektivt skrov som drivs med vindkraft. Ett skrov som ger farter och räckvidd som kan jämföras med betydligt större båtars. Elmotor erbjuds som tillval och båten kan också utrustas med solceller och landströmsladdning eller ”plug in ” som det så pretentiöst kallas på bilspråk.

helt avgörande lösning för att nå dessa mål är kölens utformning och konstruktion. Alla former av kölar där någonting av kölen fortfarande sticker ut under botten på båten i upphissat läge är uteslutna om båten ska kunna hanteras med en vanlig motorbåtstrailer. Men om båten ska kunna tas upp på en ramp eller en strand så måste det göras med en trailer utan speciella uppbyggnader.

Enligt min mening luras många att köpa båtar som påstås vara trailerbara. Men som vid hantering visar sig inte fungera som man förväntat sig. Att många sådana båtar säljs efter bara ett års användnings vittnar om detta. Om man har en båt med en så kallad lyftköl så kan man faktiskt lika gärna ha en normal kölbåt eftersom båda kräver kran vid sjösättning och upptagning.

Många båtar med lyftbar köl kräver också allehanda specialarrangemang för att man ska få upp kölen. Lossning av bultar, montering av lyftställning och så vidare kan sedan ta upp till 30 minuter och då har man tappat en av de bärande idéerna med den lyftbara kölen. Att bara kunna glida in i de grunda vikarna.

Vikköl med vinsch
Campus 7.4 fick som följd av detta en vikköl som fälls in i båten helt med hjälp av en vinsch. Det går på 30 sekunder och för att kompensera den uteblivna bulben, som ju inte fungerar i detta sammanhang, gjordes kölen extra djup. Men djupgåendet är som sagt inget problem eftersom det snabbt kan varieras mellan 1.86 och 0.28 m.

En annan avgörande detalj för smidigheten är möjligheten att rigga utan mastkran. Här är vikten på masten avgörande. Genom att sätta vanten i skrovsidan kan profilen göras tunnare och en moderat höjd på riggen gör att två man kan rigga utan kran. För speciella behov har vi också utvecklat ett system att resa och fälla masten ensam.

För att kunna trailas efter en personbil krävs en konstruktion med en totalvikt runt 1 000 kg vilket har tvingat oss att optimera allt ombord efter vikt och hållfasthet. Skrovet byggs i handupplagt enkellaminat. Sedan har botten förstärks av en innerliner för att klara punktlasterna från trailern. Skrovsidan får också extra styvhet av ett ”klink” och därför har också laminatet kunnat göras tunnare och lättare med bibehållen tryckhållfasthet.

För att åstadkomma den eftersträvade komforten i det begränsade utrymmet utvecklade vi ett system där flera ytor i båten har dubbla funktioner. Pentryt i U-form, fullt jämförbart med betydligt större båtars, skjuts in under sittbrunnsbänkarna på gejdrar när de inte används. Det gör att samma yta också kan användas som sittyta och som bäddar. Lösningen ger också en sittbrunn som är större än i en traditionell halvtonnare på nio meter.

Fullfjädrad bobåt
Ytterligare en finess är att taket går att höja för att skapa full ståhöjd. Det höjda taket går sedan att länka samman med spray-hood. Tillsammans med ett akterkapell kan man sedan bo i hela båten om man så vill.
Tillsammans har allt detta gjort att vi har fått plats med fyra fullängdskojer och matplats för minst fyra personer såväl inne i ruffen så väl som ute i sittbrunnen. U-pentryt har tvålågig spis, separat vask och kylbox.

Vi har med andra ord prioriterat en lång rad egenskaper före prestanda. Men därmed inte sagt att Campus 7.4 är en långsam båt. Den har bevisat sin fart på kappseglingsbanorna.
Inte minst på ett tufft Tjörn Runt med vindar på mellan 10 och 14 sekundmeter där den på seglad tid hamnade mitt i resultatlistan för 14 stycken båtar i Express-klassen.

Test av Campus 7.4