Skärpt säkerhet i Göteborgs hamn – vakter beväpnas
Från och med nästa år ska vakter i Göteborgs hamn beväpnas i ett skärpt säkerhetsarbete. Stora drönare och telefonsamtal med konstiga frågor är bara två av anledningarna. Säkerhetschefen ser samband med kriget i Ukraina.
Flygplansliknande drönare med ett vingspann på tre meter. Magnus Rosenqvist, ställföreträdande säkerhetschef i Göteborgs hamn menar att säkerhetsläget under det senaste året förändrats.
– Ökningen som vi har sett det senaste året sätter vi i samband med krigsutbrottet i Ukraina, säger Rosenqvist till Dagens Nyheter.
Drönarna som siktats är stora och uppskattas ha ett vingspann på tre upp till tre meter. Från hamnledningen påpekar man också vikten av att söka tillstånd för att få flyga i hamnens närområde. Flera av incidenterna som uppmärksammats på senare tid kan dock inte förklaras med detta.
Förutom drönare har man även märkt en ökad mängd samtal från utlandet. Dessa har främst nått hamnpersonal med chefspositioner.
– Folk ringer och ställer udda frågor, känsliga frågor, säger Rosenqvist som inte vill gå in på vad frågorna gäller.
Läs även:
Göteborgbsolaget vill bygga världens första e-bunkerfartyg
Fiskare i protest mot vindkraftsparker – utesluter inte civil olydnad
Försvarsmaktens råd till båt- och skärgårdsfolk
Vakter ska beväpnas
I en utredning, som bland annat Säpo ingått i, har man nu fattat beslut om att från och med februari nästa år beväpna vakter. Göteborgs Hamn blir först ut med denna nya säkerhetsåtgärd.
– Det här beror på hamnens storlek och på att vi ligger först när det gäller krav från myndigheter om att vi själva ska kunna hantera de händelser som inträffar på området, säger Rosenqvist.
Årligen passerar närmre 40 miljoner ton gods genom Göteborgs hamn vilket gör den till Skandinaviens största men också till ett av våra främsta skyddsobjekt. I bedömningar gjorda av säkerhetspolisen och försvarsmakten ses just Göteborgs hamn som ett attraktivt mål för främmande makter.