Ryskt nederlag på Svarta havet – superubåten sänkt av Ukraina

I den senaste av de ukrainska styrkornas attacker mot Krimhalvön ska ryssen ha lidit tunga förluster. Förutom ett delvis desarmerat luftvärnssystem förlorades en superubåt i miljardklass och ytterligare två krigsfartyg.

Rostov-on-Don – superubåten som nu sänkts av ukrainska styrkor.
Rostov-on-Don – superubåten som nu sänkts av ukrainska styrkor. Foto: Mil.ru

Flottbasen i Sevastopol har gång efter gång varit mål för ukrainska attacker. Under fredagen var det dags igen när man med hjälp av amerikanska ballistiska robotar, så kallade Actams, sänkte ubåten Rostov-on-Don. En av endast fyra missilkapabla ubåtar i den ryska Svartahavsflottan.

Fartyget hade då legat på varv i närmre ett års tid efter en likartad attack i september ifjol.

När attacken genomfördes ska de enligt källor till brittiska Daily Mail snart ha varit redo att tas i bruk. Nu ser den dock ut kunna räknas som ytterligare en förlust i kriget mellan Ukraina och Ryssland.

En förlust med en prislapp på 3,7 miljarder kronor.

Största attacken mot hamnen hittills under kriget

Förutom ubåten Rostov-on-Don ska flera andra fartyg ha oskadliggjorts i attacken. Efter attacken publicerade den ukrainska telegramtjänsten Pravda Gerashchenko att även två landstigningsfartyg tagit stor skada. Därtill hade man även lyckats åsamka ”avsevärda” skador på det ryska luftvärnssystemet i området.

Attacken har beskrivits som en stor framgång för de ukrainska styrkorna som under den senaste tiden ökat intensifieringen i sina attacker mot området. Enligt underrättelseuppgifter till det brittiska försvarsdepartementet ska en femtedel av den ryska Svartahavsflottan förstörts sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina utbröt den 24 februari 2022.