Nytt sparpaket upprör båtorganisationerna: ”Drabbar säkerheten”

En förlust på närmare en halv miljard 2024 och en trolig förlust på ytterligare 200 miljoner i år. Däri ligger förklaringen till att Sjöfartsverket nu flaggar för för kraftiga besparingar framöver.

Sjöfartsverket-Helikopter
Sjöfartsverkets förlust och kraftiga besparingar riskerar säkerheten till sjöss menar Sveriges stora båtorganisationer. Foto Sjöfartsverket.

I ett pressmeddelande redogör nu Sjöfartsverket för kraftfulla åtgärder. Åtgärder som i klartext innebär att en av sex isbrytare tas ur drift, att två av fem helikopterbaser för sjö- och flygräddning läggs ner och att underhållet på farleder minskas. Därtill skärs administrationen ner med motsvarande var tionde anställd.

– De beslutade åtgärderna kommer ha en direkt påverkan på såväl våra kunder som våra medarbetare. Åtgärderna är inget vi vill genomföra, men vi är i en allvarlig ekonomisk situation som gör det nödvändigt, säger Erik Eklund, generaldirektör.

Halverat underhåll

Genom avyttring av fartyg halveras möjligheten till tungt farledsunderhåll och sjömätning. En isbrytare kalläggs vilket riskerar att leda till stängda farleder och hamnar. Då sjöfarten står för nio av tio transporter av svensk import och export är längre väntetider på isbrytare och risk för stängda hamnar något som drabbar den svenska basindustrin i norr.

Två av fem helikopterbaser för sjö- och flygräddning planeras att läggas ner. Det innebär i så fall längre insatstider och att Flygvapnet inte kommer kunna öva som idag. Intäkterna för Sjö- och flygräddningen motsvarar inte kostnaderna och gav ett stort underskott.

erik-eklund-Sjöfartsverket
Erik Eklund, generaldirektör på Sjöfartsverket.

Men allt är inte nattsvart då det finns möjliga lösningar. Sjöfartsverket begär höjda statliga anslag årligen om 250 miljoner kronor, en möjlighet att öka avgifterna med 250 miljoner kronor samt att statens investeringar i sjöfartens infrastruktur och fartygsflotta ska uppgå till 35 miljarder kronor över en tioårsperiod.

Sveriges stora båtorganisationer har reagerat kraftigt på sparförslaget:

Svenska Kryssarklubben:

– Om detta blir verklighet kommer det drabba säkerheten för fritidsbåtar, som inte längre kommer kunna lita på snabb sjöräddning till sjöss, säger Fredrik Norén, generalsekreterare på Svenska Kryssarklubben med 40 000 medlemmar över hela Sverige i segel- och motorbåtar.

Svenska Seglarförbundet:

– Det kommer drabba våra medlemmar också, unga som äldre, som rör sig längs kusterna och ute på havet där vi frekvent organiserar kappseglingar, säger Olof Granander, ordförande för Svenska Seglarförbundet som har 95 000 medlemmar.

Svenska Båtunionen:

– Det är olyckligt att man tittar på en nedläggning av två helikopterbaser då det är ett viktigt komplement inom svensk sjöräddning, framför allt när det gäller en fortsättning av den minskade trenden vad det gäller dödsfall i samband med båtolyckor. När olyckan är framme behöver det finnas lättillgängliga räddningsinsatser och vi ser en stor risk att någon av våra ca 179 000 medlemmar, men även någon av de 2,2 miljoner människor som varje år utövar fritidsbåtslivet, kommer att drabbas av denna nedläggning för eller senare, säger Henrik de Vries, generalsekreterare på Svenska Båtunionen.