Sjöfartsverkets neddragningar äventyrar båtfolkets säkerhet
Igår rapporterade Skippo om Sjöfartsverkets kraftiga sparpaket. Idag nås vi av fler oroliga funderingar om hur det kommer att påverka säkerheten till sjöss och sjöräddningens förmåga att agera i akuta situationer.

Sjöfartsverket har nyligen meddelat planer på att stänga två av sina fem helikopterbaser, en åtgärd som väcker oro för sjöräddningens effektivitet och människors säkerhet till sjöss. De aktuella baserna är belägna i Kristianstad och Norrtälje, och deras nedläggning innebär att endast tre baser – Göteborg, Visby och Umeå – kommer att förbli operativa.
Brist på piloter
Detta beslut grundar sig på en kombination av faktorer, inte minst ekonomiska begränsningar. Redan under våren 2024 tvingades Sjöfartsverket tillfälligt stänga en av sina helikopterbaser – då på grund av personalbrist, vilket ledde till att de återstående baserna fick täcka upp för det ökade behovet. Nu har man dock lyckats rekrytera fler piloter men problemet kvarstår – nu alltså på grund av ekonomin.
Konsekvenserna av dessa neddragningar kan bli allvarliga. Med färre helikopterbaser ökar responstiden vid sjöräddningsinsatser, särskilt i områden som tidigare täcktes av de nu nedlagda baserna. Detta kan äventyra säkerheten för sjöfarare och andra som vistas till havs. Under 2024 hanterade Sjöfartsverket 1 012 sjöräddningsärenden, varav fritidsbåtar stod för den största delen. Antalet tillfällen där helikopter larmades var 472, något fler än under 2023, vilket understryker behovet av en robust helikopterverksamhet.
Välplacerade och bemannade helikopterbaser är A och O för snabba och säkra insatser menar bland andra Lina Buurstra, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (t.h).
Lina Buurstra, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC), framhåller vikten av snabb respons vid sjöräddningsinsatser.
Andra har också läst:
Sjöfartsverket har uttryckt förhoppningar om att rekryteringssituationen ska förbättras och att fler piloter ska kunna anställas för att åter öppna de stängda baserna. Under tiden kommer de kvarvarande baserna att behöva täcka större områden, vilket ställer högre krav på både personal och utrustning.
Avgörande för säkerheten
Det är avgörande, menar man, att säkerställa tillräckliga resurser för sjöräddningen, så att människors liv och säkerhet till sjöss inte äventyras.