Militärbåt nära kollision med skärgårdsfärja – gick i 40 knop i dimma

Robotbåten R142 Ystad var under lördagen nära att kollidera med skärgårdsbåten Silverpilen. Enligt uppgifter ska militärbåten ha färdats i 40 knop genom dimman och missat skärgårdsbåten med några enstaka meter.

Robotbåten R-142 Ystad hålls igång och körs än idag av den ideella föreningen Svenska Robotbåtar. Foto: Svenska Robotbåtar

Det var under lördagen som Blidösundsbolagets skärgårdsfärja Silverpilen med några meters marginal undvek en kollision som kunnat sluta riktigt illa. Dimman låg över stora delar av Stockholms skärgård och skärgårdsbåten var på sin rutt mellan Utö och Årsta havsbad.

Då dyker plötsligt en stor skugga upp i dimman och bara sekunder senare passerar det 40 meter långa militärfartyget (sedermera museifartyg) R142 Ystad några meter bakom aktern på Silverpilen, något som Tidningen Skärgården var först att berätta om.

Daniel Lindefors är operativ chef på rederiet Blidösundsbolaget och bekräftar händelsen till tidningen.

– Enligt vår logg körde R142 Ystad i 37 knop. Det var rejält dimmigt vid tillfället. Det är i sig inte förbjudet att att köra så fort i dimma, men lagen säger att man ska köra med säker fart. Ska man köra så fort behöver man vidta ganska många säkerhetsåtgärder. Jag säger inte att det är omöjligt men det är en utmaning. I det här fallet var det nära, hade det blivit kontakt skulle det blivit en katastrof, uppger han för Skärgården.

Uppjagad stämning ombord

Stämningen ombord på Silverpilen ska ha varit uppjagad efter incidenten bland såväl passagerare som besättning.

– Hade fartyget träffat Silverpilen hade det varit flera döda människor där ute. De hade klyvt aktern, säger Lasse Nilsson till Tidningen Skärgården.

Händelsen har anmälts till Kustbevakningen som kommer att utreda ärendet som vårdslöshet i sjötrafik.

R142 Ystad: ”Vi är positiva till att Kustbevakningen utreder händelsen”

Hur nära man gått Silverpilen eller vilken fart robotbåten gjort vid tillfället vill man inte uttala sig om i nuläget. Istället lämnas det till Kustbevakningen att utreda.

Johan Lindroth är vd på den ekonomiska förening som arrangerar turerna med R142 Ystad. I en intervju med Skärgården välkomnar han den utredning som nu ska inledas.

– Jag har full förståelse för att personer kan ha uppfattat situationen som skrämmande, oavsett om någon verklig fara förelegat eller inte. Vi är positiva till att Kustbevakningen utreder händelsen, då detta borgar för att all fakta kommer att belysas och att vi får möjlighet att se om det brustit i några rutiner, säger Johan Lindroth.

Vid tillfället befann sig cirka 30 personer ombord på Silverpilen.