En tur med Storbritanniens första eldrivna fiskebåt

Med bidrag på en halv miljon och beslutsamhet att göra skillnad elkonverterade Hans Unkles sin fiskebåt. Vi tar rygg på The Fully Charged Show för en tur ombord på Storbritanniens första eldrivna fiskebåt – Lorna Jane!

The Fully Charged Show har gjort det till sin grej att leta rätt på bilar, båtar, och andra farkoster som dragit nytta av elektronik och teknologi. Ingenting är för stort eller för litet för att elektrifiera. En devis som fiskaren och båtbyggaren Hans Unkles kan skriva under på han med.

Båten Lorna Jane är döpt efter Unkles yngsta dotter och är det hans eget sätt att se till att världens resurser räcker till den nästkommande generationen.

Byggd under 1970-talet, robust, tämligen effektiv och efter en rejäl ombyggnad i maskinrummet numer även eldriven. Varför kan man fråga sig – Hans har ett tydligt svar.

– Fiskeindustrin ligger långt efter när det kommer till hållbara lösningar. Jag kände att jag hade möjligheten och förutsättningarna för att göra den här ombyggnaden, säger Hans Unkles och fortsätter:

– Sen har jag aldrig ryggat bakåt för en utmaning.

Den brittiska regeringen erbjuder aktörer inom det kustnära fisket upp till 40 000 pund i bidrag för att testa hybrid eller elektriska lösningar ombord på den redan befintliga flottan.

Hummerfiske och en tur ombord

Men låt oss nu följa med ut på sjön. Vi tar rygg på The Fully Charged Show och får en tur ombord på Lorna Jane medan hon är ute och fiskar hummer längsmed den skotska kusten.