Proffsens bästa tips – så förlänger man livet på inombordaren

Följ serviceschemat! Det är det absolut viktigaste rådet, men sedan finns det också andra avgörande saker du kan göra för att förlänga livet på din inombordare.Hamnen tar rygg på Mats Lindström på Lindströms Båtvarv och snappar hans bästa tips.

Skippos artikelserie om att förlänga livet på båtens vitala delar tuffar vidare och vad kan vara mer vitalt än motorn?

Här fokuserar vi på inombordaren och precis som i fallet med utombordaren så gäller det att följa serviceschemat till punkt och pricka. Det är den enskilt viktigaste åtgärden när det gäller att ge din utombordare ett långt och sunt liv.

Se också:

Förläng livet på utombordaren
Så byter du anoder!
Så byter du bränslefilter!
Så agerar du efter en grundsmäll!
Så byter du olja i drevet!
Så byter du olja i motorn!
Så byter du oljefilter!

Att försöka spara pengar genom att strunta i servicekostnaderna är ingenting mindre än urkorkat. Att låta en auktoriserad serviceverkstad är det enda raka för att vara på den säkra sidan. Om garantin på din utombordare ska fortsätta gälla så måste faktiskt arbetet utföras av en auktoriserad verkstad.

Service är inte allt

Med detta sagt så finns det en rad andra förvånansvärt enkla åtgärder som du faktiskt kan utföra själv för att förlänga livslängden på inombordaren. Och för att hålla alla hästkrafterna på alerten.

Mycket, ska det visa sig, handlar om att hålla vatteninträngning stången och Mats Lindström belyser ett lika stort som klassiskt misstag vid båtupptagningen på hösten.

– Vid torrsättningen brukar man ju passa på att spola av skrov och drev med en högtryckstvätt. Inget konstigt så långt, säger Mats och fortsätter.

– Men när det kommer till drevet, eller snarare knutbälgen så gäller det att vara försiktig. Allt för många gånger har det hänt att man sprutar sönder bälgen (utan att man märker det reds. anm,) med det höga trycket och då blir det problem.

 

Regelbunden service förlänger livet på vilken motor och drivlina som helst. Men till slut är det läge att byta. Här får en Flipper 640 HT nytt liv genom byte från en gammal VP AQ-151 med singelpropeller till en ny VP V6-240 med duoprop. Toppfarten ökade till 50 knop. Foto: Lindströms Båtvarv.

Vårda bälgen

– Om knutbälgen går sönder så fylls den med vatten vid nästa sjösättning och då kan i sin tur knutarna gå sönder, vilket i sin tur kan vara början på en räcka haverier.

Och hur vet man att den håller tätt?

– Det enklaste sättet att ta reda på det är att lätta lite på slängklämman som håller fast bälgen. Men gör det försiktigt och använd inga vassa verktyg (!). På så sätt kan kan man syna den och se att allt står rätt till. Ibland hörs ett pysande ljud närt man lossar bälgen (vakuum) och det är ett skönt kvitto på att det är tätt, säger Mats.

Bälgar och slangar är några delar som behöver hållas under uppsikt.

Stoppa vattnet

Nästa tips handlar också om att motverka vatteninträngning:

– Det kan vara värt att kolla så att inget vatten har trängt in i drevet. Speciellt om man har haft en grundkänning eller så. Det gör man bäst när man precis när motorn (oljan) är varm. Lätta på skruven/pluggen till oljepåfyllningen och kolla att oljan inte är vit, grå eller mjölkig på annat sätt. Det är i sådana fall ett dåligt tecken som måste följas upp.

– När vi ändå talar om skruvar och pluggar till oljan så vill jag tipsa om att inte dra åt dem så förbaskat hårt. Dra åt med en skruvmejsel och dra måttligt så att inte gängorna ryker.

Fler dyra fallgropar och knep för att förlänga livet på inombordare?
– Ja, det är det här mysteriet med att många tycker att de ska mecka med sina nya båtmotorer själva på ett sätt som de aldrig hade gjort med sin nya bil. Om man nu har en ny Volvo Penta D6-370 så är ett hett tips att överlåta service och reparationer till en auktoriserad verkstad.

– Det har till och med hänt att folk har frågat om deras nya inombordare går att trimma och det är lite som att döma ut hela det team av ingenjörer som har konstruerat motorn, säger Mats.

Noga kontroll efter grundkänning

Han fortsätter:

– Sedan har vi det här med grundsmällar och grundkänningar. Håll i minne att det inte räcker med att bara laga propellern om du har varit på en sten. Minst lika viktigt, om inte viktigare, är att man låter kontrollera att propelleraxeln inte har blivit skev på köpet.

– Det är ingenting som man kan kontrollera själv, fortsätter Mats, för det är så otroligt lite som krävs för att det ska påverka tätningsringar och ställa till med en massa följdbesvär och kostnader. Det krävs faktiskt bara femton hundradels millimeter för att den ska dömas ut och kallas för krokig.

Koll på frostskyddet

Sist men inte minst på listan över livsförlängande åtgärder har vi batterivård och frostskydd.

– Det är så onödigt att slarva med vinterkonserveringen i allmänhet och frostskydd i synnerhet efter som frostsprängningar är dyra att åtgärda.

– På varvet använder vi inte glykol längre utan har gått över till Nativum som är en växtbaserad alkohol (det finns andra växtbaserade frostskyddsmedel också reds. anm.)

– Sist men inte minst spar man pengar på att underhållsladda blysyra-batterierna ordentligt. Inte minst under vinterhalvåret. Ta bort polerna och sätt på underhållsladdning, en enkel åtgärd som förlänger livet på batterierna avsevärt, avslutar Mats Lindström.