Ett kärt besvär? Eller ett nödvändigt ont? Det beror på om du är stressad eller om du har kopplat greppet om vad som behöver göras. Här är Skippos checklista inför vårrustningen.

Man kan säga att det finns två sorters vårrustare. De som springer omkring på båtklubben eller marinan med panik i blick dagarna före sjösättning och de som glider omkring med en kaffekopp och njuter av årets första värmande strålar. Skillnaden ligger i förmågan att planera, gärna i kombination med tillgång till fritid. Och att en gång för alla inse att det som helst ska utföras tar lite mer tid än vad man kanske tror.

Artiklar på ämnet Vårfix

Hemligheten bakom en lyckad vårrustning ligger i att..

  1. …komma igång i tid.
  2. …ha klart för sig vad som behöver utföras och vad som krävs för att det ska kunna genomföras.
  3. …ta höjd för Murphys lag som brukar tolkas som att ”allt som kan gå fel förr eller senare också kommer att göra det”.

Den som sedan har koll på ovanstående tre punkter har åtminstone en chans att ligga på rätt sida om en viktig gräns. Gränsen mellan att ”vilja utföra” och att ”bara vilja bli klar”. Den som har koll behöver heller inte utsätta sig för obehagliga överraskningar i stil med: ”Varför har ingen sagt att man måste boka tid för mastkranen?” eller ”Finns det verkligen ingen kapellmakare som har tid så här års?”

Checklistor för en lyckad vårrustning

För att skapa överblick och för att påminna om viktiga punkter som lätt glöms bort så har vi på Skippo satt ihop följande checklistor. Listor som dock inte nödvändigtvis inkluderar tvätt, vaxning, rubbning och rent kosmetiska göromål som de flesta först förknippar med vårrustning.

Med det sagt kan ”att göra”-listan skilja sig markant mellan en segel- och en motorbåt. Därför har vi gjort en lista för vardera som du enkelt kan snegla på när det blir dags för din båt att kastas i plurret!

Vårrustning av segelbåt

  • Titta efter skador på skrovet – var extra noggrann vid kölinfästningen och fundera ifall den där dunsen under semestern ifjol faktiskt var en grundstötning (extra viktigt att göra detta i väldigt god tid innan sjösättning).
  • Se över segelgarderoben – få saker ger ett så abrupt slut på en härlig seglingssemester som en söndertrasad fock. Kanske är det i år som segelmakaren får gå över hela stället? (Detta görs med fördel på hösten, men bättre sent än mitt i sommaren).
  • Kolla motorn – ta hjälp av instruktionsboken och försök följa serviceintervaller. Upptäcker du direkta fel så låt en fackman göra jobbet om du är osäker. Men det ska sägas att det tack vare instruktioner och videor på webben är lättare än någonsin att lyckas med sina gör-det-själv-projekt.
  • Undersök riggen – ser allt ut att vara som det ska? Hittar du rost på vanten eller har spinnakerfallet sett bättre dagar så är det sannolikt dags att byta.
  • Kolla säkerhetsutrustning – är brandsläckaren, pluggar, flytvästar, båtapoteket, öskar, nödraketer och paddel med?

Har du pli på detta är du en god bit på väg, sen finns det ofta kontroller som är specifika för just din båt som bör göras innan den åker i sjön.

Serie: Ta hand om din utombordare – så gör du servicen själv

Vårrustning av motorbåt

  • Kontrollera gasinstallationen – har båten gas ombord är det en god idé att kontrollera så att allt i systemet är i sin ordning. Kanske är det en god idé att installera en gasvarnare innan säsong?
  • Titta efter skador på skrovet – även motorbåtar går på grund och har det trängt in vatten någonstans i laminatskikten kan köldsprängning vara förödande för en lyckad båtsäsong.
  • Kolla motorn – ta hjälp av instruktionsboken eller låt en fackman göra jobbet om du är osäker, har båten en utombordare kan du hitta många svar genom vår serie Utombordarskolan som du hittar här ovanför.
  • Kolla säkerhetsutrustning – är brandsläckaren, pluggar, flytvästar, båtapoteket, öskar, nödraketer och paddel med?

Dags för sjösättning!

Nu är du förhoppningsvis färdig med allt vad vårrustning har att göra med. Då är det äntligen dags för sjösättning! Men även här är det bra med en checklista eller två. Du hittar dessa nedan:

Före sjösättning

  1. Kontrollera oljenivån och kylvätskenivån.
  2. Kontrollera batterispänningen och ladda batteriet om det behövs.
  3. Kolla över så att alla lanternor lyser som de ska.
  4. Gå över alla smörjpunkter, smörj gärna rörliga delar.
  5. Kontrollera kablar, slangar och genomföringar.
  6. Preparera med tampar och fendrar.
  7. Kontroller eller byt bränslefilter.
  8. Kontrollera impellern så att den inte hårdnat eller torkat.
  9. Testa vinschar, växlar, trim och roder.
  10. Se till att dyvikan (bottenpluggen) är i innan du sjösätter.
  11. Vid sjösättning med slipvagn – kolla var stöttorna ska placeras.
  12. Vid sjösättning med kran – koll på lyftmarkeringarna för lyftstropparna och att båten balanserar vid lyft.

Efter sjösättning

  • Leta efter läckage – skrovgenomföringar och motorrum.
  • Kolla kylsystemet.

Många har läst

Populära båttester

Båtliv på höst och vinter

Skippo Upptäcker

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö