Upptäcktsresan – karga klippor och pittoreska fiskebyar

Del 3. Hamnens upptäcktsresa längs Norrlandskusten fortsätter i högt tempo och vi river av Trysunda, Bönhamn, Högbonden, Härnösand och Lill-Lubban i rask takt. Häng med!

Knappt har surströmmingen från äventyret på Ulvön lagt sig till rätta i magarna förrän vi sätter kursen mot Trysunda. En tidvis skumpig färd men så väl värd mödan. För snart nog kommer belöningen – att puttra in genom viken som är kantad av klippstränder som in ett vykort.

Se också:
Introduktion: Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång
Del 1 – Norrlandskustens kända och okända pärlor
Del 2 – Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming
Del 4. Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran

Trysunda ligger inramad mellan berg och kullar och har utnämnts till Sveriges vackraste ö. Det idylliska fiskeläget är det bäst välbevarade i Höga Kusten och här finns även en fin gästhamn för besökare och turbåtar.

På ön finns också ett kapell från 1600-talet, ett fiskemuseum samt stigar som leder till flertalet badvikar i naturreservatet. Det – och en orrtupp som påstås vara både folkilsk och allmänt galen.

Mot Bönhamn!

Hamnens utsända finner det sålunda som bäst att fortsätta till Bönhamn som där det det är gott om gästplastser och gästvänlighet. Här står sjöbodarna tätt packade och bakom dem finns fortfarande gamla gistvallar som minner om tiden då fisket var den huvudsakliga näringen.

Stolta Högbonden

Nästa stopp blir den branta ön Högbonden som reser sig ur reser sig ur havet och ger en skarp påminnelse om att vi faktiskt är på höga kusten. Här är förstås en promenad och ett besök av Sveriges näst högst belägna fyrplats ett måste. En fyrplats som idag tjänar som ett vandrarhem utöver det vanliga.

Stolta och karga Högbonden i all ära men Norrlandskusten har mer än så där Trysunda, Bönhamn, Härnösand och Lill-Lubban bara är några exempel.

Mitt i allt detta och under vår raska tur längs Norrlandskusten måste vi dock proviantera och vad passar då bättre än enmellanstor´ svenska stad. En stad som, med all respekt, blir ett stark kontrast från den idyll som Norrlandskusten har att erbjuda. Men som likväl har allt av mataffärer, systembolag, apotek och annat som en sjöfarare behöver emellanåt. Härnösand var namnet.

Svårnavigerat till Lill-Lubban

På stökiga och tidvis ganska svårnavigerad farvatten tar vi oss sedan vidare till Lill-Lubban som som är en av Kryssarklubbens (Bottenhavskretses) två uthamnar längs Norrlandskusten. En plats att vila ut på efter en imntensiv dag till havs.

Se reportaget!