Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming
Del 2. Bottenhavets pärla, Norrlands Sandhamn eller för all del – surströmmingens Mecka. Oavsett vad man väljer att kalla Ulvön så är denna plats något alldeles extra. Häng med när vi upptäcker Norrlandskusten!
Hårt eller mjukt tunnbröd? Med eller utan mandelpotatis? Rå eller smörfräst gul lök? Som klämma eller som enkelmacka? Eller kanske som den är – utan massa runtomkring-tjafs?
Se också:
Introduktion: Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång
Del 1 – Norrlandskustens kända och okända pärlor
Del 3 – Från karga klippor till pittoreska fiskebyar
Del 4. Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran
Hamnens upptäcktsresa längs Norrlandkusten har nu nått Ulvön där åsikterna är starka kring surströmming. Fattas bara då denna jästa och konserverade fisk är en stor del av öns historia och identitet. Något som surströmmingsexperten Sven Bodin kan allt om.
Kapell från 1622
Innan vi förlorar oss i Svens berättelser om gamla tiders ställningar, förhållanden och öden på ön så slår vi en lov i den vackra skärgårdsmiljön med restauranger, hotell, vandrarhem, stugor, affär och alla gamla fina byggnader. Här finns också Ulvö kapell, ett av Norrlandskustens äldsta från 1622, med fina vägg- och takmålningar. Allt uppbyggt av fiske som enligt uppgifter ska härstamma från digerdödstiden. Likaså är en promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn och skärgården, att rekommendera.
Rik kulturhistoria
För den kulturintresserade är ett besök på Ulvö Museum ett perfekt plats för att lära sig mer om kulturhistorien kring fisket, surströmmingen och gruvbrytningen. Ett tips är att även göra en dagsutflykt till norra Ulvön, Sandvikens Fiskeläge, Fjären eller badstranden Norrsand.
Fängslande om surströmming
Med allt detta sagt är det ändå sagda Ulvö Museum, eller surströmmingsmuseet, som fängslar oss allra mest. Ett ställe där man med fördel söker upp ovan nämnda Sven Bodin och hans kunskaper om allt från konsten att jäsa surströmming till forna dagars gruvbrytning på ön.
Gin eller mjölk?
När vi tackar får oss och stävar vidare mot nästa mål längs Norrlandskusten hänger den inledande frågan fortfarande i luften. Den om hur surströmming egentligen bör intas?
Och förresten – var det gin eller mjölk som man skulle dricka därtill?