Upptäcktsresan – Norrlandskustens kända och okända pärlor

Del 1. Man kan förstås planera en sjötur länge och väl. Eller så kan man som här – låta stundens ingivelse styra resan längs den sagolika Norrlandskusten.

En ren transportkörning av företagets servicebåt – en Force 10 – från finska Vasa till hemmahamnen i Vaxholm. Det var vad Svenska Sjös Vd Per Nikolausson såg för sig i våras. Men Hamnens Claes Olivecrona såg en annan möjlighet. En spännande upptäcktsresa med många och snabba stopp längs den vackra Norrlandskusten.

Se också:
Introduktion: Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång
Del 2 – Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming
Del 3 – Från karga klippor till pittoreska fiskebyar
Del 4. Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran

Sagt och gjort. Hamnen kastar loss från Vasa i finska Österbotten för att snabbt beta av de 65 sjömilen över till Skagsudde där ”Upptäcktsresan norrländska hamnar” tar sin början. Härifrån tar vi sedan sikte på idylliska Skagshamn strax norr om fyren Skagsudde som lockar med sin charm, sina pittoreska sjöbodar samt ett gammalt kapell från 1600-talet. Men mest känd är denna plats för sin surströmming av märket Röda Ulven. Ämnet surströmming ska vi för övrigt avhandla ordentligt i del 2 av Upptäcktsresan Norrländska hamnar.

Idylliska Skeppsmaln

Nästa delstopp blir det idylliska Skeppsmalen, ett fiskeläge i Grundsunda socken i Örnsköldsviks kommun, två landmil sydost om Örnsköldsviks tätort, nära fyren Skagsudde. Här finns en bra gästhamn samt restaurang, camping och dansbana, för att nämna en del. I gästhamnen ligger man väl skyddad från väder och vind men först gäller det att sikta rätt i den smala och ökända  passagen ”nålsögat”som kräver att rorsman inte darrar på manschetten.

Delikat rökt sik

På Skeppsmalen rundar vi också av detta avsnitt med att slå en lov i de natursköna omgivningarna och köpa rökt sik i en av sjöbodarna.

Se reportaget!

Fler upptäcktsresor med Hamnen:
Mot ytterskärgården med bara eldrift
Vänern – Sveriges mest underskattade båtparadis
Upptäcktsresan – med rib till pärlorna runt Sandhamn
Upptäcktsresan – Gotland runt med liten motorbåt på trailer