Träbåt förlist på Stockholms flådigaste gata – se bärgningen i bilder

Tre dykare har under tisdagen kämpat med att få upp den träbåt som förlist längsmed Strandvägenskajen i centrala Stockholm. Varför skutan sjönk är fortfarande oklart.

Bargning-strandvagen-trabat-forlist-centrala-stockholm1
Den förlista träbåten har legat förtöjd längsmed Strandvägskajen under en längre tid. Foto: Niklas Eriksson

Den träbåt som sjunkit längsmed Strandvägskajen i Stockholm har blivit något av en snackis. Efter att man fastställt att ingen befann sig ombord informerades ägaren och planeringen för att lyfta båten till ytan igen påbörjade.

Under tisdagen lämnades ärendet över till Svenska Sjö Båtförsäkringar. Från kontoret i Vaxholm koordinerades en plan för att få upp skutan från vattnet igen. I sedvanlig ordning tog man då hjälp av experterna på Team Marin som påbörjade bärgningen.

– Det är alltid kul att få rädda något såhär fint, säger Niklas Eriksson till P4 Stockholm.

Skutan som sjunkit har under en lång tid legat förtöjd vid Strandvägen, en av Stockholms kanske flådigaste adresser.

– Vi använder inga lyftkranar eller så, utan lyftsäckar som vi fyller med luft. Istället för två sling, som man använder vid ett vanligt lyft, så använder vi åtta stycken sling som kopplas till lyftsäckar. Vardera säck har ett ton lyftkraft, säger Niklas Eriksson.

Varför skutan sjönk är fortfarande oklart. Nu väntar besiktning av båten för att kunna fastställa vad som orsakat förlisningen.


Bärgningen koordinerades av Svenska Sjö Båtförsäkringar och dykningar och lyft gjordes av Team Marine. Foto: Niklas Eriksson