Vendée Globe 2024 – Världens mest utmanande solorace närmar sig
För tionde gången sätter världens främsta havskappseglare ut från Les Sables-d’Olonne. I världens mest oförlåtande havskappsegling Vendée Globe ställs alla oavsett tidigare meriter inför vad som kan bli sitt livs största prövning.
En prövning likt ingen annan för de tuffaste havskappseglarna som finns. Så kan man kortfattat beskriva Vendée Globe för den oinvigde. De som hört talas om solokappseglingen sedan tidigare är nämligen redan varse om den respekt som fodras inför det som nu står framför 40 seglarna.
Den 10 november ger de sig ut på en 24 300 sjömil lång resa runt jorden, helt ensamma utan assistans med ett tunt lager kolfiber mellan sig och världshaven.
Under resans gång kommer de att passera planetens tre mest sydliga uddar, Kap Horn (Sydamerika), Kap Leeuwin (Oceanien) och Godahoppsudden.
Seglingen görs ombord på IMOCA 60:or. En klass som sedan tidigt 90-tal ständigt förfinats och utvecklas till de fartmaskiner de är idag med topphastigheter på över 30 knop i undanvindsförhållanden.
Andra har också läst:
Så fick Vendée Globe sin början
Även om den första tävlingen hölls 1989 har den sitt ursprung ur en annan från 1968. Den legendariska och ännu pågående Golden Globe Race. Skillnaden mellan de båda blev att man i det nya Vendée Globe skulle de deltagande seglarna inte tillåtas att kliva i land eller assisteras av sina lag.
Under den första upplagan satte 13 seglare ut från Les Sables-d’Olonne men endast sju tog sig i mål. Ett tema som fortsatt under åren men som under de senaste upplagorna avtagit något i takt med att båtarna blivit mer pålitliga.
Ett faktum kvarstår dock.
Under de hittills nio seglade Vendée Globe-tävlingarna har enbart fransmän lyckats ta hem segern och lyfta pokalen vid sin ankomst i Les Sables-d’Olonne. Den som idag har banrekordet är fransosen Armel Le Cléac’h med en seglad tid på 74 dygn, tre timmar och 36 minuter. Ett rekord som sannolikt flera seglare har ögonen på under årets upplaga.
Årets Vendée Globe – fler deltagare än någonsin
När de 40 seglarna sätter ut på sitt livs äventyr inom mindre än två veckor är de fler än någonsin som ger sig in i världens mest utmanande solokappsegling. Dessa fördelar sig över elva nationaliteter, sex kvinnor deltar och två personer med funktionsnedsättningar (fransmannen Damien Seguin som saknar en hand och Jingkun Xu, den kinesiske seglaren som fått amputera en arm).
Mellan den äldsta skepparen Jean Le Cam, 64, och den yngsta Violette Dorange, 22, skiljer det hela 42 år. En bevis på att segling är en sport som kan följa med en hela livet.