The Ocean Race 2027 går i mål på Röda havet
Ännu är det långt kvar men planen börjar redan ta form. När The Ocean Race 2027 går i mål gör man det för första gången utanför Europa. Nu flyttar cirkusen till Röda havet och Mellanöstern.
Sedan Whitbread Round the Worlds begynnelse 1973 har tävlingen ansetts vara en av segelsportens absolut tuffaste. Under åren som gått har den bytt namn, först till Volvo Ocean Race och nu till enbart The Ocean Race samtidigt som båtarna blivit allt mer extrema.
Men under vår väntan inför nästa upplaga har ännu en ändring annonserats. För första gången kommer världsomseglingen att avslutas utanför Europa.
Istället kommer den sista etappen att ha sin målgång på Röda havet utanför det saudiarabiska turistprojektet Amaala.
Andra har också läst:
– Ur ett sportsligt perspektiv kommer denna sista etapp i norra delen av Röda havet att ge en spännande avslutning på jorden-runt-racet, med en kort, avslutande etapp i stabila förhållanden fram till målet i Amaala, säger Johan Salén, ansvarig för The Ocean Race.
Det näst sista benet kommer att gå från en europeeisk hamn till Egypten där båtarna kommer att gå fraktas genom Suezkanalen innan den avslutande sprintetappen på 135 sjömil.
Resterande delmål har ännu inte annonserats.
Samma väg som många andra sporter
Under senare år har flertalet stater med icke-demokratiska statsskick såsom Saudiarabien tilldelats idrottsevenemang. Ett ämne som väckt stor kritik världen över och som skapat något av en kontrovers inom flera sporter.
Det är inte heller första gången som frågan väcks i seglingssammanhang. SailGP-tävlingarna har flera gånger ifrågasatts i samband med att tävlingar hållits i odemokratiska länder och stater vars industri huvudsakligen förlitar sig på olja.
Den senaste kontroversen ägde rum inför den förregatta av America’s Cup som hölls i Jeddah efter att den brittiske skepparen Ben Ainslie uttalat sig om att det funnit bättre alternativ.
En del av The Ocean Race klimatarbete
Enligt arrangörerna själva så passar den nya slutdestinationen väl ihop med tävlingens klimatengagemang. Röda havet har ett blomstrande korallbestånd, något som hotas av förhöjda havstemperaturer och därmed sätter fingret på The Ocean Race engagemang.
– Genom att ta detta prestigefyllda, ändamålsdrivna internationella evenemang till Saudiarabiens kust hjälper vi till att säkra den framtida hälsan för Röda havet och världens hav, samtidigt som vi främjar nästa generation av saudiska seglare och bygger ett seglingsarv för kommande generationer, säger John Pagano, vd för fastighetsutvecklaren Red Sea Global som ligger bakom jätteprojektet Amaala.
Oroligheter i regionen
Även om Saudiarabien inte drabbats av oroligheterna som just nu råder i regionen är det en tryckande fråga som man hittills inte valt att kommentera.
Huruvida en eskalering av konflikten mellan Israel, Palestina och nu även Hizbollahmilisen i Libanon kan komma att påverka planerna är ett ämne som kommer att få utkristallisera sig framöver.