Putsat rekord: Världens största superjakt har växt ytterligare
På frågan om REV Ocean är världens största superjakt, ett teknikunder eller världens största privatägda forskningsfartyg så är svaret – allt på en gång.

Då och då händer det att vi tar rygg på The Yacht Report för att uppdatera oss på vad som händer i superjakt-världen. Nu är det dags igen och den här gången zoomar vi in det som från början bara var tänkt att bli världens största privatägda superjakt men som nu ser ut att bli något mycket mer.
Har växt på längden
Inte nog med att man under resans gång tvingades kapa av och förlänga hela härligheten på grund av balansproblem. Fartyget ville helt enkelt inte flyta på det sätt som det skulle. Med tiden skulle REV Ocean också utvecklas till att bli världens största privatägda forskningsfartyg – allt i ett.
Vill bli klimathjälte
REV Ocean, som mäter över 182 meter, är sålunda ett forsknings- och expeditionsfartyg med ambitionen att lösa några av vår tids största havsrelaterade problem – som plastföroreningar, klimatpåverkan och överfiske.
Fartyget började byggas redan 2017 och har sedan dess varit en resa kantad av förseningar på grund av ovan nämna designproblem samt en välkänd pandemi. Ursprungligen byggd på VARD-varvet i Rumänien, transporterades hon senare till Norge – och fick bokstavligen sågas itu och förlängas för att åtgärda stabilitetsproblem. Slutfinishen görs nu på anrika Damen Shipyards i Nederländerna, där REV Ocean förväntas bli färdigställd 2027 – hela sju år senare än planerat.
Inte bara lyx
Trots sina superyacht-liknande detaljer är REV Ocean framför allt ett avancerat vetenskapligt fartyg. Ombord finns plats för upp till 34 forskare, laboratorier, sonarutrustning, klassrum, auditorium och till och med en miniubåt. Hon är byggd för att kunna samla in plast från haven, analysera marina ekosystem och bidra till klimatforskning.
Som sig bör på en superjakt finns också med barer, pooler, biografer, helikopterplattform, tendergarage och all tänkbar lyx i övrigt som kommer till pass när ägaren vill använda fartyget privat.
Ägs av norrman
Bakom projektet står den norske miljardären och filantropen Kjell Inge Røkke, som också är grundare till stiftelsen REV Ocean.