Svenskarna dominerar i Youth America's Cup – klara för semifinal

Om det inte vore för nyckfulla vindar under fredagen var fem spikar inte varit långt borta. Men med lördagens fyra vinster för Swedish Challenge har de svenska ungdomarna redan säkrat en semifinalplats och totalledning i grupp B.

De kallas för ”De sensationella svenskarna” – ska segertåget räcka hela vägen fram till en final och kanske till och med en vinst? Foto: Ricardo Pinto / America’s Cup

Seglingarna i AC40:orna har visat sig vara nästan än mer spännande än de i Louis Vuitton Cup. I alla fall som svensk åskådare men också tack vare det faktum att tävlingsformen fleetrace bjuder på mer dynamiska race.

Det är åtminstone undertecknads åsikt.

Med sex race seglade håller svenska Swedish Challenge powered by Artemis Technologies en klar ledning över resten av Grupp B där man mer eller mindre dominerat.

Fredagens segling var svår och även om man till en början såg ut att ha ett givet övertag tappande ungdomslaget ner båten från foilsen vid sista rundningen och blev omseglade på upploppet. Man slutade därmed på en tredjeplats efter första dagens seglingar.

Fyra spikar och en andraplats

På lördagen var det dock andra bullar. Med mer stabil vind visade de svenska ungdomarna sin överlägsenhet jämfört med de andra inbjudna lagen. Första seglingen slutade på en andraplats men efter det var de inget annat än spikar som serverades på vattnen utanför Barcelona.

Siktet är redan inställt på att utmana och försöka ta hem totalvinsten.

– Vi höll oss lugna ombord, koncentrerade oss på våra manövrar, det var inte lätt och vi behövde vara tålmodiga, men vi utförde det vi skulle när det behövdes och tog hem vinsterna, säger Oscar Engström och fortsätter:

Se livesändningen i efterhand här!

– Målet nu är att ta oss till semifinalen där det riktigt allvarliga racet börjar, och vi har tränat mycket med många av America’s Cup-lagen, så vi känner oss säkra på att vi kan göra bra ifrån oss. Vinna det – varför inte?

Nästa steg?

Sändningen börjar klockan 14.00 och den kommer gå att följa på Youtube men även här på Skippo.se. Finalen seglas därefter på onsdag med ett regelrätt matchrace där först till sju vinster tar hem ungdomsserien.