Svenska Stridsbåt 90 redo för strid i Ukraina

Stridsbåtarna är redo. De av svenska marinen nyutbildade ukrainska soldaterna i konsten att framföra svenska stridsbåtar likaså. Nu väntar en brutal verklighet.

Ukrainsk-soldat-Stridsbåt-90
En ukrainsk soldat framför stridsbåt 90, bredvid sitter en svensk instruktör. Foto Försvarsmakten.

Det handlar om så mycket mer än ett stödpaket innehållande bland annat svenska stridsbåtar. I samband med donationen av båtarna genomfördes en utbildning av ukrainska soldater. En utbildning som nu är genomförd.

”Känslosam upplevelse”

Flera av instruktörerna beskriver det som en känslosam upplevelse att se stridsbåtarna lämna Sverige och bege sig mot Svarta havet. Att det känns som att skicka iväg en vän, någon man kämpat sida vid sida med, ut i ett okänt öde. För Alexander, en av de ukrainska soldaterna, är de tio svenska stridsbåtarna mer än bara militär utrustning. De är verktyg som kommer att hjälpa honom och hans kamrater att försvara sitt land skriver marinen på Försvarsmaktens hemsida.

– Stridsbåtarna ger oss möjligheten att verka där större fartyg inte kan komma åt. Vi kan använda dem för uppgifter som landstigning, spaning och evakuering. De ger oss ett övertag som vi desperat behöver. Men vi önskar att vi hade fler, säger Alexander.

”Känns jobbigt”

När utbildningen närmade sig sitt slut låg känslan av bitterljuvhet i luften. Eller som en svensk instruktör uttrycker det på hemsidan:

– Jag är stolt över arbetet vi och de har gjort. Men de kommer ställas inför prövningar vi inte kan förbereda dem på, vilket känns jobbigt.

Det handlar om stolthet och rädsla på en och samma gång. För de ukrainska soldaterna som har klarat av utbildning väntar nu en brutal verklighet då de av Sverige donerade stridsbåtarna nu rör sig längs Ukrainas floder och kust i Svarta havet.