Efterfrågan på Stridsbåt 90 skjuter i höjden

En orolig omvärld får efterfrågan på Stridsbåt 90 att skjuta i höjden. På Dockstavarvet märks detta av med en nära dubblad personalstyrka och fulla orderböcker.

Stridsbåtarna sätter full fart framåt.
Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Den beprövade plattformen Stridsbåt 90 är en som får stor uppmärksamhet på såväl hemmaplan som i internationella sammanhang. De senaste årens oroligheter i omvärlden har ihop med regeringens stödpaket till Ukraina inneburit en enorm efterfrågan på den Dockstabyggda militärbåten.

Sedan två år tillbaka har Dockstavarvet gått från cirka 60 till drygt 100 anställda och än ser man potential för ytterligare tillväxt.

– De kommande åren kommer vi att dubbla vår kapacitet, säger vd Anders Hellman, i en intervju med SVT Nyheter Västernorrland.

Försvaret återskaffar tio båtar

I juni skänktes tio Stridsbåt 90 till Ukraina men kort därpå beslutade Försvarets Materialverk för att återinskaffa lika många.

– Riktigt hur de stridsbåtar som skickats till Ukraina används kan jag inte säga men stridsbåt 90 har väldigt många användningsområden, säger Anders Hellman till kanalen.

Hur den ökade produktionstakten ska åstadkommas till är inte satt i sten. I nuläget tittar man på olika alternativ för att växa ytterligare.

– Som litet företag hade vi inte orkat med det själva. Det är något vi gör gemensamt inom koncernen där Saab är huvudägare.