Svenska amfibiekåren redo för strid i Göteborgs skärgård

Nästa vecka vässar Amf 4 sina kunskaper under en stor övning i Göteborgs södra skärgård upp till Uddevalla. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd och ha överseende.

Marinen-höstövning-Göteborg
Det kommer att gå hett till i Göteborgs skärgård mellan den 7:e och 17:e oktober. Foto Försvarsmakten.

Det handlar om att höja kunskapsnivån för nyanställda soldater och träna amfibieförbandens stridsförmågor. Totalt deltar cirka 400 personer och 25 båtar och fartyg. Och det handlar om att vässa kunskaperna när det gäller att försvara havet och vid kustbandet från främmande makt.

”Hörs och syns”

För ändamålet hålls en omfattande årlig höstövning där årets upplaga drar igång med en rivstart nu på måndag den 7 oktober. Under två veckor kommer amfibiekåren att höras och synas mer längs västkusten.

– Den här typen av övningar är en förutsättning för att vi ska kunna utbilda ny personal och upprätthålla Sveriges försvar. Det är i skärgårdsmiljön som vi ska verka och vara som bäst. Det är också de som bor och befinner sig i skärgården som kommer att se och höra oss mest under höstövningen. Men eftersom vi är utspridda över ett stort område så blir det inte en så stor skillnad mot vanliga veckor, säger Johan Karlsson, biträdande övningsledare på Amf 4 till Vårt Göteborg.

Videon är från en hårdkörning med en Stridsbåt 90E i Stockholms skärgård hösten 2020.

Under övningen som mestadels sker under dagtid förekommer endast lösskjutningar. Totalt deltar cirka 400 personer och 25 båtar och fartyg.