Snart ska Stockholmare kunna snabbladda sina elbåtar

Inom en månad ska elbåtsägare i Stockholm kunna snabbladda ett ynka stenkast från city. Aktörerna bakom initiativet hoppas få fler att våga satsa på ett fossilfritt båtliv.

Foto: Plug

Experterna har sagt det till leda, likaså skeptikerna: För att elektrifiera båtlivet krävs en omfattande förändring i skärgårdens infrastruktur. Men kanske kan detta vara starten på något?

I ett pressmeddelande annonserar Fyrskeppet Biskopsudden tillsammans med det norska marinelektrifieringsföretaget Plug att elbåtsägare i Stockholmstrakten inom kort ska kunna ladda sina båtar bara ett stenkast från centrala Stockholm.

– Vi är stolta över att tillsammans med Plug kunna bidra med infrastruktur som skapar förutsättningar för fossilfritt båtliv i Stockholm. Detta partnerskap är en viktig del i vår vision att vara ledande inom hållbar marinteknik, säger Erik Wickgren.

Förhoppningen från Petrel Group, som äger Fyrskeppet Biskopsudden, är att detta ska underlätta för de som överväger att pensionera den fossildrivna gamla snurran till förmån för en elektrisk sådan.

– Vårt engagemang med Fyrskeppet Biskopsudden är ett avgörande steg mot att introducera vår högteknologiska ladd-infrastruktur till den svenska marknaden, och vi är glada över att stödja Stockholm i dess gröna transformation, säger Bjørn Hønsi Følling, chef för marin laddning på Plug.

Ska stå färdig inom en månad

Laddstationen på Biskopsudden väntas kunna tas i drift lagom till den 14 november när den invigs. Stolpen som sätts ut ska kunna ge upp till 100 kilowatt i effekt om en båt laddar via en så kallad CCS-handske.

Det finns dock plats för två båtar att ladda samtidigt men då får de båda dela på effekten. Med det sagt borde 50 kilowatt vara mer än tillräckligt för att toppa upp batteribanken ombord på de flesta fritidsbåtar då de varken bör vara helt tomma eller laddas helt fullt.