Sälkut vilse i skogen - räddad av SSRS
Under långfredagen hittades en sälkut 700 meter upp på land vid Räfsnäs.
– Den hade tagit sig genom både trädgårdar och skog, säger sjöräddaren Rasmus Karlsson.
– Det ringde på jourtelefonen och jag fick frågan: ”räddar ni djur också?”. Jo, visst, sa jag och fick reda på att det låg en liten säl på en väg i närheten av vår station i Räfsnäs, berättar Rasmus Karlsson som är uppsyningsman för SSRS.
Han var ute och spanade efter påskfirande skridskoåkare på fjärdarna med Sjöräddningssällskapets svävare men åkte nu direkt mot land.
– Jag tog bilen och hittade sälen väldigt snabbt, cirka 700 meter från land. Den var nog lite utmattad och klart disorienterad. Den måste ha hasat sig genom ett antal trädgårdar och ett skogsstycke för att ha nått vägen. Jag svepte in den i en filt och tog den ner mot vattnet.
Först ville den lilla sälkuten inte tillbaka ner i vattnet. Så fort sjöräddaren försökte sätta den i sitt rätta element krävlade den tillbaka på land.
– Jag tog med den i svävaren och körde en bit ut till iskanten. Där hoppade den i vattnet och snart verkade finna sig till ro, berättar sjöräddaren nöjt.
Rasmus Karlsson är uppsyningsman på Svenska Sjöräddningssällskapets station vid Räfsnas. På långfredagen fick han ett annorlunda uppdrag som slutade väldigt lyckligt.
Foto: SSRS.
Vad gör ni på Sjöräddningen annars nu i påsktider?
– Vi åker runt och spanar och just nu testar vi en hydrokopter som kan ersätta svävaren på vissa sätt. Den är lite tåligare än svävaren och bättre på att ta sig över hinder. Men den är tung, hela tre ton, vilket betyder att den lätt går igenom isen.
Borde det inte vara svårare att ta sig över hinden med en farkost som inte svävare?
– Nja, den här har en specialfunktion. Med hjälp av två pontoner kan man hissa upp den och ta sig över det mest.
Hur fort går den?
– Den klarar 25 knop på både vatten och skrovlig is. På blankis går den fortare än man vågar köra!
Åker runt och spanar. Håller på och testar hydrokopter.
Svävaren är nra för att ta sig fram till brygger. Hydrokopter går ju igenom isen. Den väger 3 ton. Med den här hydrokoptern kan vi köra fort på isen. Vi har två pontoner som hissar upp den och gör att den kan ta sig över höga hinder.
Så här ser SSRS specialbyggda hydrokopter ut.
Se senaste Hamnen show där vi testar Sjöräddningens svävare.