Brandbåt hårt på grund i samband med högfartsövning

En brandbåt gick hårt på grund i Göteborgs skärgård på onsdagen. Polisen och Kustbevakningen tillkallades och en person fördes till sjukhus.

Brandbåt-på-grund
En brandbåt har gått på grund i Göteborgs skärgård. En person fördes till sjukhus. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.

Det står nu klart att olyckan skedde i samband med en högfartsövning vid Korshamnsrännan i höjd med Smögholmen. Ombord fanns två personer, 30 respektive 50 år varav den ena flögs med helikopter till sjukhus.

Den andra har skjutsats med räddningsbåt för att möta ambulans. I båda fallen ska skadorna ha varit lindriga trots att smällen var så pass kraftig att besättningen flög omkring inne i hytten.

Polisen, Kustbevakningen och Sjöfartsverkets helikopter var snabbt på plats och Göte 2, som den 15 meter långa brandbåten av katamaran-typ heter, har tagits i beslag av polisen och bogserats iland för en teknisk undersökning.

– Vi har skrivit en anmälan om arbetsplatsolycka, vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson till Göteborgs-Posten.

I nuläget finns dock inga misstankar om brott.

– Det är en tragisk olycka helt enkelt och vårt fokus ligger på att omhänderta den personal som skadat sig och även personalen som jobbar närmast dem bland annat, säger Nyqvist till tidningen.