Ny svensk medaljvittring – idag avgörs 470-seglingarna i OS

Medaljhoppet lever för duon Dahlberg/Karlsson i 470-klassen! Under torsdagen seglas det avgörande racet och den svenska besättningen har vittring.

OS-seglingarna i Marseille har bjudit på blandade kort. Lätta vindar ena dagen har bytts ut mot härliga mistral den andra. Det har med andra ord behövts såväl stor skicklighet som ett rågat mått tur när årets största sporthändelse gått av stapeln.

För de svenska medaljhoppet Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson har skickligheten onekligen varit där. Men i de lätta vindarna kan otur med vrid i de lätta vindarna straffa hårt.

– Det var superlätta vindar och ganska tricky idag. Det gällde att vara med och ha ögonen uppåt och se var trycken var. Det var också mycket ström som vi behövde ta i beräkningarna, säger Lovisa Karlsson som får medhåll av sin parhäst Anton Dahlberg.

– Vi seglade inte på vår toppnivå idag. Men det var inte heller så att vi gjorde bort oss, sade Anton efter tisdagens seglingar.

Ett avgörande i slutskedet

Helt nöjda var de alltså inte med gårdagens fjärde-, respektive elfteplats. Något tredje race blev det inte då hade vindarna dött ut helt och hållet. Samma visa var det under onsdagen när medaljracet skulle seglats. Istället sköts det upp en fick ny starttid under torsdagen.

Men medaljerna är fortfarande väl inom räckhåll för det svenska 470-hoppet.

Inför onsdagens medaljdrace i 470 som, förutsatt att vindgudarna är med oss, går av stapeln klockan 11.43 ligger Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson på en fjärdeplats.

För att nå en tredje måste de ha en båt mellan sig och japanerna som nu ligger på bronsplats. För ett silver krävs det tre båtar till spanjorerna och för ett guld som fortfarande är inom räckhåll om än lite längre bort behöver de slå Österrike med sju båtars marginal. Därtill behöver marginalerna till såväl Spanien som Japan stå sig.

– Vi känner Japan väldigt väl. De är våra träningskompisar och väldigt goda vänner. De är duktiga i lätta vindar. Men vi har lärt oss mycket av dem där. Det ska bli skoj att tävla mot dem och alla andra i morgon, sade Anton och fortsätter:

–  Det gäller att vi startar bra. En meters fördel i starten kommer att vara jätteviktigt. Är det något ni ska hålla koll på i morgon så är det hur vi sköter oss i starten. Där står mycket på spel.

Fler medaljrace under dagen

Även går även medaljracet för Nacra-klassen dit Emil Järudd och Hanna Jonsson kvalificerat sig sköts upp till torsdagen . Dessvärre räckte inte placeringarna i grundserien för en medaljchans men de går in i sista dagens seglingar sin sina bästa placeringar hittills fårn gårdagen.

Att lämna något på banan är det inte heller frågan om.

– Medaljracet är så kort så vi måste våga satsa i starten, försöka vinna den, förhoppningsvis välja rätt kant och sedan segla snyggt, tekniskt, säger Emil.

Medaljracet i Nacra-klassen har planerad start klockan 12.18 och går likt all annan segling att följa på strömningstjänsten Max.