Nu varnar polisen köpsugna båtspekulanter

I takt med det ökade köpsuget på båtar ökar även bedrägerierna.

Allt för ofta tvingas köparen slå till utan att ha sett båten. Det kan fungera, men bedrägerierna ökar.

I förra veckan skrev Hamnen.se om rekordomsättningen på båtar på Blocket. hetsen leder till snabba och inte alltid lyckade affärer. Nu varnar Polisen i Båtsamverkan Väst som fått anmälan om berdägeriförsök.

Det finns anledning att upprepa Blockets tips för febriga båtspekulanter:

  • Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.

  • Om du inte känner att du själv har stenkoll: Lägg några tusenlappar på att anlita någon som kan besiktiga båten och kontrollera motor och skrov och att det är i uttalat skick. Om du inte är kunnig själv så kan det vara värdefullt att ta hjälp att kolla väsentliga delar i motorn för att slippa eventuella stora och tråkiga utgifter senare.

  • Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID.

  • Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.

  • Använd en säker betalmetod såsom Blocketbetalning eller Swish. Det är säkert och spårbart med verifiering med BankID – och du får kvitto direkt till din mejl.

  • Om du köper en båt utan att till exempel kontrollera ägarbevis såsom kvitton och försäkringshandlingar riskerar du själv att bli brottsmisstänkt om den skulle visa sig vara stulen. Därför är det viktigt att du kan visa upp dokument som styrker att du har försökt kontrollera köpet, genom att till exempel be om säljarens ID-handling och få en kopia på tidigare ägarbevis.