Kustbevakningen värvar – lockar med lön under utbildningen
Lön under grundutbildningen och fast anställning därefter. Så lyder löftet när Kustbevakningen nu stärker sin organisation.

Fartkontroller, nykterhetsprov och assistans vid olyckor. Det är vad den breda massan av båtfolket ser. Men utöver detta så har som bekant också många andra omfattande uppgifter och fler har det blivit.
I Sverige har regeringen utsett Kustbevakningen till att vara den operativa kontaktpunkten mot nätverket, en uppgift som ska utföras i nära samarbete med Försvarsmakten, för att nämna ett exempel.
Månadslön under utbildningen
Allt sammantaget innebär detta att man nu förstärker sin organisation. Utbildningen är som längst 2,5 år med betald månadslön. Den ges i grunden i Karlskrona, och inleds med ett års studier med teori och praktik.
Därefter följer sex månaders praktik på en av våra tjugo kuststationer runt om i landet. Efter praktiken avslutas utbildningen med högskolekurserna Fartygsbefäl klass VII och/eller Maskinbefäl klass VII för de aspiranter som inte redan läst dem.
Andra har också läst:
”Krävs personlig mognad”
Antagningen sker genom intervjuer, psykologiska-, fysiska- och praktiska tester. För att antas krävs en personlig mognad och handlingskraft tillsammans med gott omdöme och god samarbetsförmåga. Eller som det står i efterlysningen:
”Vi söker utpräglade lagspelare med stor flexibilitet och anpassningsförmåga som vill göra en insats för ett säkrare och renare hav.”
Måste bli godkänd
Under utbildningstiden är man sedan aspirant och har en tidsbegränsad anställning med lön. För att få en tillsvidareanställning i Kustbevakningen måste du klara grundutbildningen med godkänt resultat. Det är möjligt att lägga in önskemål om specifik tjänstgöringsort men det är verksamhetens behov som styr placeringarna.
Ansökningsperioden för terminsstart i januari 2026 pågår till och med den 4 maj.