Kustbevakningen utför civilspaning med drönare på hummerfiskare

Kustbevakningen provar i år nya metoder för att kontrollera att reglerna efterföljs under hummerfisket. Endast en brottsanmälan har gjorts.

Kustbevakningen använder nya metoder för att kontrollera hummerfisket med bland annat civila fartyg och drönare. Foto Kustbevakningen.

Kustbevakningens pådrag den 19-20 oktober för att särskilt kontrollera hummerfisket i Gullmarn i Bohuslän visar en hög regelefterlevnad. För första gången har drönare och civila båtar använts under kontrollerna.

Civila båtar och drönare

I år har förutsättningarna för hummerfisket varit särskilt goda och fler än vanligt är ute och fiskar. Därför har Kustbevakningen också lagt större resurser och provat nya metoder för att kontrollera att allt går rätt till.

Hummerkontrollerna omfattar bland annat att uppfiskade humrar håller minimimåttet på 9 cm mellan ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant och att inte honor med yttre rom fiskas. Mindre humrar och honor med rom ska genast släppas tillbaka i havet. Även hummertinorna och märkningen av dem kontrolleras.

– Vi ser glädjande nog en mycket hög regelefterlevnad. Hummerfisket engagerar många här på Västkusten och de allra flesta vi möter är positiva till våra kontroller. För första gången provade vi att använda drönare och civila båtar, vilket fungerade bra, berättar befälhavare Johan.

Under den gångna helgens kontroller gjordes 50 bordningar och 94 personkontroller vilket ledde till blott en brottsanmälan.

Fritt fram till och med november

Premiär för hummerfisket 2024 var den 23 september. Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november. Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.