Kris i svenska America's Cup-teamet Artemis?

Oracle seglar ifrån Artemis.America’s Cup-försvararen Oracle lyfter och seglar ifrån utmanaren Artemis vars vingar inte bär. Är ”svenskbåtens” designer i färd att få kicken eller har han ess i rockärmen?
Här ger Jimmy Hellberg teorierna bakom foiling, senaste uppdateringarna och insideinfo.

Ingen har väl missat de gigantiska vingriggade AC72:orna. Tre utmanarteam kommer att segla i Louis Vuitton Cup i sommar i jakten på att få möta försvararen Oracle team USA i America´s Cup. Artemis Racing, Luna Rossa Challenge, Oracle Team USA och Emirates Team New Zealand har alla sjösatt och seglat sina första båtar. Teamen får max bygga två båtar och inte träna mer än 30 dagar med den första båten. Emirates Team New Zealand har just sjösatt sin andra båt och verkar ha kommit långt i sitt projekt.

https://www.youtube.com/watch?v=u-p3zc77W3U Här är ett klipp som kort beskriver utvecklingen under deras 30 dagar på vattnet med deras första båt.

Konstruktionsfilosofierna mellan teamen skiljer en hel del, speciellt beträffande centerborden, eller foilsen som de även kallas på svengelska, där Luna Rossa Challenge och Oracle Team USA använder sig av L-formade centerbord, Emirates Team New Zealand S-formade och Artemis Racing har centerbord som har en form liknande ett J. De böjda centerborden skapar mer eller mindre vertikalt lyft så att läskrovet inte trycks ned så djupt i vattnet.

Redan när AC72-regeln presenterades så menade de som var insatta i flerskrovssegling att centerborden kommer vara avgörande, mycket mer än skrovformen, och nog är det så då tre av dessa båtar nu ”foilar”, dvs centerborden fungerar som bärplan och lyfter hela båten ur vattnet!

Den ”svenska” båten Artemis är den enda som inte foilar/flyger i dagsläget och detta skapar många frågetecken runt om i seglingsvärlden. Såklart är detta väldigt avancerat och ingen vet säkert hur detta kommer att slå på de korta och manöverkrävande kryss/länsbanorna på San Fransisco Bay i sommar när utmanarserien drar igång.

Teoretiskt så skapar centerbord konstruerade för att kunna lyfta hela båten ur vatten mer motstånd i låga farter, manövrar etc, än vanliga mindre centerbord. Men när båten fått upp farten och skrovet lyfts ur vattnet så minskar den våta ytan och därmed friktionsmotståndet, vilket ger en snabbare båt.

Hur påverkar bärplan farten?Här ser ni hur ineffektivt det är för en bärplansbåt att färdas i det fartregister där båten inte flyger. Grafen är från boken ”Hydrofoils” av Ray Vellinga och gäller för en liten mansdriven bärplansbåt men principen är densamma för de stora AC72:orna.

Det är ovisst om någon av båtarna kommer att flyga på kryssen men helt klart är det att de nu flyger stabilt på undanvind och då är fartövertaget stort mot en båt som inte flyger.

Oracle kapsejsade olyckligt i oktober men senaste filmen från dem visar att deras reparerade och modifierade båt nu flyger stabilt och att de verkar ha stort förtroende i projektet igen.

https://www.youtube.com/watch?v=Nvbc81UhE9I

Oracle kapsejsar.

Oracle seglar igen efter omfattande reparationer.

Klart mindre förtroende verkar Artemis ha för sin båt. De sparrade nyligen mot Oracles flygande båt i San Fransisco Bay och de erkänner öppet att de inte riktigt hänger med.

Under min tid i Ericssons VOR-projekt hade jag förmånen att få tillbringa en del tid med Juan Kouyoumdjian som är huvudkonstuktören av Artemis AC72. Han har självklart massor av talang då hans båtar har vunnit de tre senaste upplagorna i Volvo Ocean Race. Men har är också en väldigt envis herre och frågan på allas läppar är nu om han verkligen har prickat rätt med Artemis katamaran som är den enda som inte flyger. Vet Juan K något som ingen annan konstruktör vet eller vägrar han bara erkänna att han har räknat fel. Kommer Juan K att få se sig sparkad från projektet i så fall? Jag gissar att Torbjörn Törnqvist, ägare av Artemis Racing, har plöjt ner motsvarande en miljard SEK i detta projekt och såklart vill han se resultat! Det är trots allt Artemis Racing och KSSS som står som ”Challenger of record” och det vore mer än bara tråkigt om deras båt är en hund…

Det verkar ju som att AC-72 regeln är skriven som att det inte var tänkt att båtarna skulle seglas helt på bärplan, eftersom möjligheterna till att kunna aktivt kunna justera bärplanen är mycket begränsade. Och detta gör det svårt, antagligen omöjligt, att få en optimal bärplanskonfiguration i alla lägen. Men trots det menar de allra flesta ”förståsigpåarna” att en båt som inte flyger är chanslös.

https://www.youtube.com/watch?v=nsZKCCD2VsQ

En intervju med Juan K där han erkänner att de verktyg han använde för att konstruera sina mycket lyckade Volvo Ocean Race-båtar inte är verifierade att de även fungerar för AC72-katamaraner men att aerodynamiken och hydrodynamiken ändå bara handlar om flöden runt olika kroppar.

Som svensk kan man ju inte annat än hoppas på att Artemis Racing och Juan K har något ess i rockärmen, kanske kommer deras andra båt, som i princip är klar och troligtvis kommer seglas i början av april, att flyga liksom övriga båtar, eller så hoppas jag på lättare vindar som inte ger de flygande båtarna fullt så stor fördel. Spänningen trappas upp!