Känd tillverkare av elmotorer får 180 friska miljoner kronor i utvecklingsstöd

Norska Evoy som ligger i framkant när det gäller utveckling av elektriska drivlinor för båtar har beviljats 16 miljoner euro från EU´s utvecklingsfond.

Evoy-utvecklingstöt
Den norska elmotortillverkaren Evoy har beviljats 16 miljoner euro ur EU´s utvecklingsfond.

”Allt som kan elektrifieras kommer att elektrifieras. Det är bara en fråga om tid.” Orden är Leif Stavøstrands och yppades i samband med en intervju med Evoys medgrundare. I samma veva hann Skippo också med en test av världens snabbaste elbåt.

16 miljoner euro

Nu nås redaktionen av nyheten att Evoy tilldelas 16 miljoner euro ur EU´s utvecklingsfond. Något som Stavøstrand garanterar kommer att bli en stor hjälp för Evoy’s fortsatta utveckling och resa.

– Vi är upp över öronen exalterade och ärligt talat lite chockade av beskedet. Vi visste att det var ett långskott men bestämde oss ändå för att skicka en ansökan. Att vara i framkant av en teknik som minimerar utsläppen från båtar sätter oss också i ett läge där dessa typer av möjligheter kommer vår väg, säger Leif Stavøstrands på sociala medier.

Inom- och utombordare

Enkelt beskriven är Evoy en norsk tillverkare av elektriska drivlinor till allehanda flytetyg, inombordare som utombordare. En tillverkare som har utvecklats i rask takt och som med stort självförtroende har gått från klarhet till klarhet.

Därmed inte sagt att det har varit enkelt. Elektrifiering av båtlivet, försäkrar Stavøstrand, är en stor omställning som med stora utmaningar på vägen. Utmaningar som främst handlar om att få upp volymen i försäljningen och med detta få ner priserna.

”Acceptabel prestanda och räckvidd”

– Men också om att vinna förtroende för elbåtar hos en inte sällan mycket skeptisk kundkrets. Och så förstås – presentera eldrivna flytetyg med acceptabel prestanda och räckvidd, avslutar han.