Här kolliderar Steve Jobs superjakt med miljardskeppet Lady Moura

Tidigare i sommar kolliderade de båta miljardjakterna Lady Moura och Venus under hårda vindar utanför Neapel. Kraschen var inte särkilt våldsam men reparationerna lär bli dyra. Vem som är att skylla är än så länge oklart.

Steve Jobs fick aldrig se sin båt färdigställd men den är fortfarande i familjens ägor och används aktivt. Foto: WetsportWiki

Omständigheterna kring hur kollisionen faktisk inträffade är högst oklara. Vad det däremot inte råder några tvivel om är att såväl Laurene Powell (Steve Jobs änka), som den mexikanska affärsmannen Ricardo Salinas Pliego har lite puts att göra.

Eller åtminstone besättningarna ombord.

Själva olyckan ska ha inträffat i mitten av juli medan de två båtarna legat för ankare utanför Neapel i Italien. Videon som fångar ögonblicket där lyxjakten Venus, som byggdes åt Steve Jobs men aldrig hann bli färdigställd innan hans död, kolliderar med miljardjakten Lady Moura.

Vem är att skylla?

Än så länge är faktan ganska obestridd. Men vem som är att skylla är svårare att att utröna. På internet cirkulerar vitt skilda teorier där vissa tar ställning för den ena besättningen och vissa för den andra.

Vid kollisionen ska vindarna ha nått uppemot 23 sekundmeter och kort efter incidenten släpptes.

I ett uttalande skriver man:

”Ingen av båtarna draggade, men den dena båten hade en kedja som var dubbelt så lång som väntat för det djupet de befann sig på. Båda kaptenerna diskuterade omedelbart efter incidenten de mindre reparationer som behövdes.”

I den video som cirkulerat hörs affärsmannen, och ägare till Lady Moura, Ricardo Salinas Pliego säga:

– Jag skulle vilja veta vad kaptenen och dess besättning höll på med i och med att de inte såg en jakt i denna storleken framför sig. Tur att det inte blev mer än en repa, visserligen en stor repa som kommer kosta mycket att fixa.

Videon på kollisionen hittar du nedan: