Här förbjuds ankring och båttrafik i Nämdöskärgården

I de föreslagna föreskrifterna för Nämdöskärgårdens nationalpark begränsas fritidsbåtar i vissa områden. Vi reder ut vad som gäller och var. Klicka på länkarna för att se de berörda områdena i Skippos sjökort.

Foto: Länsstyrelsen Stockholm

Ett slutgiltigt besked från Regeringen väntar ifall den föreslagna nationalparken i Nämdöskärgården blir av eller inte. Om den blir verklighet så kan fritidsbåtsägare vänta sig nya begränsningar.

I ett antal områden har Naturvårdsverket, som är den ansvariga myndigheten för projektet att göra Nämdöskärgården till en nationalpark, föreslagit föreskrifter som kan komma att påverka fritidsbåtslivet.

Dessa gäller framförallt hastighetsbegränsningar, förbud för båttävlingar, vattenskidåkning och dykning. Men även förbud mot ankring och genomfart förbjuds.

Söderö, Hummelskär och Söderfladen

Den lilla ögruppen runt Söderfladen cirka 4 sjömil sydost om Nämdö får förbud mot ankring på den så kallade Söderfladen i Långviksskärs naturreservat. Förbud mot framförande av motordriven farkost och ankring gäller även på nordvästsidan av Långviksskär.

Bullerö – Storbåtsviken, Norrkobben

På nordsidan av Bullerö ligger naturhamnen Storbåtsviken. Här föreslås ett förbud mot framförande av motordriven farkost samt ankring. Förbudet skulle isåfall även omfatta östsidan av Norrkobben.

Brunskär – Måskobben, Ormskärsskaten, Kummeludden

De inre vattnen vid naturhamnen Ormsskärsskaten/Kummeludden (den så kallade Brunskärskitteln) är ett grunt område med känslig bottenvetegataion. Här föreslås förbud mot motordrivnafartyg samt ankring att gälla om nationalparken etableras.

Hela kartan över nationalparken

Förutom ovan nämnda vikar finns det ytterligare ett antal som kan komma att föras in bland föreskrifterna. Samtliga områden går att överblicka via länsstyrelsen portal för projektet med Nämdöskärgårdens nationalpark.