Värmdö kommun vill förbjuda grillar i Nämdöskärgården

Snart kan det vara slutgrillat i Nämdöskärgåden. I ett remissvar vill Värmdö kommun begränsa eldning till enbart friluftskök inom den föreslagna nationalparken.

Foto: Henrik Trygg/Stockholm Archipelago

Uppförandet av en ny nationalpark i Nämdöskärgården har varit på tapeten under de senaste åren och har i det stora hela inte väckt annat än positiva tongångar. Med bättre skötsel och översyn skulle denna idylliska del av Stockholms skärgård kunna blomstra mer än någonsin tidigare.

Men det finns också formuleringar i de föreslagna föreskrifterna som skaver hos Stockholms skärgårdsfolk.

I de föreskrifter som Naturvårdsverket lämnat in till regeringen i sin ansökningsprocess har man i vanlig ordning angett särskilda regler för just eldning inom den föreslagna nationalparken.

Kommunen vill skärpa reglerna

I Naturvårdsverkets remiss till Regeringen skriver man:

”Inom nationalparken är det förbjudet att elda utanför anvisade platser annat än i grill på ben eller friluftskök”.

Föreskriften ska förhindra att gäster i parken eldar på platser och sätt som kan orsaka skada på naturen. Den ska också minimera risken för spridning. Man skriver också att parken kommer ha anvisade platser där eldning är tillåten i viss mån.

I ett remissvar har kommunsstyrelsen i Värmdö Kommun lagt förslag om att skärpa föreskriften ytterligare. I sitt remissvar skriver man:

För att minska risken för brand, förstörda hällar, nedskräpning med exempelvis kol samt metalldelar (som djur kan fastna i dessutom) skulle Värmdö kommun vilja att föreskrifterna kring eldning skärps så att enbart friluftskök är tillåtet utanför iordningsställa grillplatser.

Man framhäver även vikten av att det finns lokal förankring i skötseln av nationalparken.

– Kommunen är principiellt positiva till inrättandet av en ny nationalpark men vi är väldigt tydliga i vårt remissyttrande att det behöver finnas stark lokal representation i skötselråden, säger Carl Kangas, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

Synpunkter på förslagen kan lämnas till Naturvårdsverket fram till och med den 15 oktober 2024.