Upptäcktsresan – expedition Trøndelag

Räcker en weekend för att upptäcka Norges vackraste vyer? Vi testar och på vägen söker vi lyckan i bästa laxälven, fångar enorma torskar, välter med kajak, tar reda på vad extrem stank och pengar har för samband och letar upp otroliga strandhugg med en liten båt.

Vi beger oss till Trondheimskrokarna och nyttjar hela Trøndelag som vår lekplats. Här dånar det öppna havet in men i vägen ligger också otaliga små skär och öar som överaskar med att vara lika ensliga som vackra.

Vår vurm för små enkla båtar består och vi har svårt att se att något annat flytetyg skulle kunna konkurrera när det gäller att snabbt kunna upptäcka nya platser och göra strandhugg på ett smidigt sätt.

Men den här gången öppnar vi ändå upp för att testa på något annat och får en spännande snurr i en kajak och en rogivande rodd i en snipa som specialbyggts för att jaga landets största laxar.

I videoinslaget gör vi första anhalt vid restaurang Øyna som ligger på en höjd med utsikt som tagen från Hobitland och med Åre i horisonten.

Men bäst smakar såklart maten när man fångar den själv. Det hävdar en energisk norrman som lever för laxfiske och som lockar entusiaster till en Namsenälven för att pröva laxlyckan och för att bo i hans tågvagn som står fast förankrad på en bro rakt ovan älven.

Sen går turen till Ytre Namdal där reporter Olivecrona tar reda på om det finns någon som helst anledning att paddla istället för att åka båt. Förutsättningarna för paddling kan iallafall knappast bli bättre. Här finns nämligen tusentals ensliga öar (sånär som på getter och kossor) med kritvita stränder som ligger på bara ett par paddeltags avstånd. Räcker det för att övertyga honom?

Strax därefter får vi båda njuta av fritheten som en liten enkel och tålig motorbåt ger. Vi jagar det optimala strandhugget och siktar in mellan ett par klippor för att skapa ett läger för natten.

Båten som vi använder inslaget är en Pioner Multi som Gustav Morin tidigare gjort en test på. Vi har också låtit den agera plattform i ett inslag där vi lät två kiteinstruktörer förevisa hur man kitesurfar direkt från båten.

Trøndelag har rik historia kring fiske. Vi gräver oss tillbaka i tiden och finner att vissa också blev just rika, medan andra fick slita som satan under ganska vidriga förhållanden – med liten belöning. Vi ger oss ut i yttersta havsbandet till utposten Sør-Gjaeslinganr-Gjaeslingan för att uppleva hur livet var när det begav sig för hundra år sedan.

För er som är sugna på att utforska Trøndelag finns mer info här

Länkar till alla inslag från vår resa i norska Tröndelag: 

180709 Upptacktsresan Expedition Trondelag puffar 1Paddling bättre än båtåka? Vi går till botten med frågan. 

180709 Upptacktsresan Expedition Trondelag puffar1Jakt på paradiset med tält, stormkök och snurra.

180709 Upptacktsresan Expedition Trondelag puffar nyLaxfiske i vilda västern är bättre än sex!

180709 Upptacktsresan Expedition Trondelag puffarÄntligen fångar vi besten!