För Norge i tiden – norska kungens slup har elkonverterats

Rubriken må vara en travesti på den svenska kungens valspråk men passar också perfekt för elkonverteringen av den slup som tidigare användes av norska kungen.

Norska-Kongesjaluppen-inledning
Elektrifieringen av Kongesjaluppen 1976 ska ha inneburit ett komplext åtagande, som krävde noggrann övervägande av fartygets unika egenskaper och historiska betydelse.

Kongesjaluppen 1976, som den kungliga slupen heter, är nu utrustad med ett toppmodernt elektroniskt framdrivningssystem. Elkonverteringen, som genomförts i samarbete med KNM Narviks stiftelse och Marinmuseum, har förvandlat det ikoniska fartyget till en hållbar och miljövänlig symbol för maritimt arv.

”En anmärkningsvärd resa”

– Detta projekt har varit en anmärkningsvärd resa, som kombinerar vår expertis inom maritim teknologi med den rika historien om detta ikoniska fartyg”, säger Bjørn Jalving, Chief Technology Officer på Kongsberg Maritime som står bakom elkonverteringen.

Kongesjaluppen-körning
Kongesjaluppen 1976 ,som den kungliga slupen heter, är nu utrustad med ett modernt elektroniskt framdrivningssystem.

Elektrifieringen av Kongesjaluppen 1976 ska ha inneburit ett komplext åtagande, som krävde noggrann övervägande av fartygets unika egenskaper och historiska betydelse. Fartyget kommer nu att drivas kommersiellt av Navy Veteran Ship Foundation och erbjuda turer och charter till allmänheten.