Så epoxibehandlar du båtskrovet
Plastbåtar drar åt sig mycket vatten. En 30-fotare sägs väga cirka 80 kilo mer på hösten än våren. Större båtar såklart ännu mer. Därför ska man behandla skrovet med epoxi. Här berättar Jimmy Hellberg sina knep kring epoxibehandling av båtar.

Plastskrov inte är helt vattentäta, faktum är att nästan inga material är helt vattentäta, vatten kan till och med tränga igenom glas om tillräcklig tid ges. Förr eller senare så påverkar detta laminatet negativt och man bör därför skydda skrovet så gott det går.
Epoxibehandling – för att båten ska sluta suga fukt
Bästa sättet är förstås att torrsegla båten, det vill säga att inte ha den i vattnet mer än nödvändigt och ta upp den på trailer efter varje segling. Men det är inte så praktiskt alla gånger. Om båten ligger i vattnet, som de flesta båtar gör, så bör man lägga på några lager epoxigrundfärg som bildar ett bra skydd mot vatteninträngning i skrovet, då epoxi är mycket mer resistent mot vatteninträngning än till exempel gelcoat.
Epoxibehandling är bra att göra under vårrustningen eftersom skrovet i mångt och mycket hunnit torka under vintern. Men samtidigt så måste temperaturen hunnit komma upp en bra bit och skrovet ska gärna torka så mycket som möjligt, så räkna inte med tidig sjösättning. Bäst av allt är om båten kan stå varmt inomhus och torka upp ordentligt. Om man måste stå utomhus så är ett hett tips att köra avfuktare inne i båten så lång tid som möjligt innan behandlingen, även om chansen att det ger stort effekt är ganska liten. Oftast är laminaten för tjocka för det.
Hur många lager epoxi?
Beroende på vilken produkt man använder så rekommenderar tillverkarna olika många lager, men vill man dessutom ha en bra finish och inte spruta på epoxin så kommer man att behöva slipa en del efter att man har lagt på alla lager. Detta innebär att man måste lägga på några extra lager som man alltså kommer att slipa bort.
Andra har också läst:
Jag har provat en del olika metoder att påföra epoxi. Jag kan rekommendera att rolla med skumgummiroller. Nackdelen med detta är att rollern löses upp efter ett tag och man måste byta, men resultatet blir klart bättre än med en fin hårig rulle.
Ofta kan man köpa epoxigrund i olika färger, detta underlättar då man lätt ser att varje lager täcker. Sista 2-3 lagren bruka jag lägga med samma färg för då ser jag tydligt när jag har slipat igenom dessa sista lager och då får man inte gå djupare.
Andra har också läst:
Allt slipande gör jag med en stor oscillerande slipmaskin med damsugare, jag börjar med 230 papper på och avslutar med 400 papper. Normalt har man då en mycket slät och fin botten men det kan finnas några små gropar kvar, dessa spacklar jag då med epoxispackel och slipar igen med 400 papper.
På köl och roder går jag ett steg längre och polerar med polermaskin med svamp och Autosol. Ska man ha bottenfärg så hoppar man över polerandet och slipandet med 400 papper då dessa steg görs efter att man har applicerat bottenfärgen.
Vilken bottenfärg ska man använda?
Glöm polerade bottenfärger om båtfart är av intresse. Endast hårda bottenfärger kan ge den finish som behövs för att minimera friktionsmotståndet. Problemet med dessa liksom epoxi är att de är svåra att stryka ut, vilket brukar resultera i en massa slipjobb. VC17 (får bara användas på västkusten) är den färg som ger bäst resultat med rulle och då behövs förhållandevis lite slipning. Dock är denna färg väldigt tunn, så det ställer höga krav på grundarbetet. Har man varit noga med detta så krävs normalt bara att man våtslipar med så fint som 1200 papper.
Andra har också läst:
Med vilken rulle får man bäst resultat vid påstrykning av epoxi?
Ju finare rulle desto bättre resultat, av denna anledning använder jag skumgummiroller till epoxi, detta fungerar ett tag då det inte är så mycket lösningsmedel i epoxigrundfärg men efter ca en halvtimme så måste man byta rulle. Det går inte att använda skumgummiroller till bottenfärg men då kan man istället “gå efter” med planstrykare.
Skall den målade ytan efterbehandlas på något sätt?
Ja, om man vill ha en ur kappseglingssynpunkt perfekt botten. Jag brukar göra det ganska lätt för mig och slipa med oscillerande maskin och 400 papper, detta ger en hydrodynamiskt slät botten för ensiffriga farter på loggen och snabbare än så seglar sällan min båt. Går din båt fortare så krävs det bättre finish. Läs artikeln om bottenfinish.
Roder och köl polerar jag till så bra finish som möjligt och med en hård bottenfärg så innebär detta ett spegelblankt resultat!
Skall propellern vara polerad, vattenslipad, eller behandlad med något annat?
Allt som fungerar som någon typ av vinge (i vatten) bör ha en polerad finish för bästa effektivitet. På segelbåtar är man dock oftast inte ute efter att slå fartrekord för motor och därför räcker det med samma finish på propellern som övriga skrovet, då gör den i alla fall inte mer motstånd när man seglar.
Andra har också läst:
Det finns speciella bottenfärger för drev och propellrar, ”Trilux Prop O Drev” är en sådan, men jag har ingen erfarenhet hur bra den fungerar. Själv har jag ingen färg och inte heller någon offeranod. De flesta propellrar är gjorda av någon typ av kopparlegering (mässing), vilket innebär att om man inte har en offeranod så kommer den att ”läcka” lite koppar och då växer det inte heller, men det kanske inte är så värst nyttigt för varken propeller eller motor så det är inget jag rekommenderar.
Jimmy skippar bottenfärgen
Jag vill inte påstå att jag är någon expert på just bottenfärger och eftersom de som är effektiva mot beväxning är förbjudna på ostkusten, så kör jag själv bara med epoxigrundfärg och får då dyka och tvätta botten cirka varannan vecka under högsäsong. Fördelen med detta är att jag inte behöver göra något med botten på våren förutom att tvätta av den, ingen bottenmålning, ingen slipning, ingen polering.
Men visst har jag varit inne på att måla på bottenfärg, faktum är att jag till och med gick och köpte ett gäng burkar för några år sedan, men sedan ångrade jag mig. Och jag är fortfarande velig. För även om det inte ger ett fullgott skydd mot beväxningen i Östersjön så borde de funka bättre än ingen bottenfärg alls, vilket kanske skulle betyda att jag bara skulle behöva bada hälften så ofta?
Mjuka bottenfärger tabu – för prestanda
Som jag nämnde tidigare är självpolerande mjuka bottenfärger tabu om man vill ha en snabb båt. Det måste vara en hård färg som är slip- och polerbar och om man skall hålla sig till lagen så finns det inte mycket att välja på.
Välj en ljus bottenfärg
Under mina år i Ericsson Racing Team tvättade jag botten på våra båtar minst en gång i veckan och det faktum att de var mörkblåa förenklade verkligen inte jobbet. Påväxten syns mycket bättre på en ljus bottenfärg och det underlättar när man dyker och tvättar botten, för man vill ju inte missa en plätt inför ett race! Kanske något att tänka på när du väljer färg.