Vilken bottenfärg ska jag välja till båten?
Båtbottenfärger har förbjudits, godkänts och förbjudits igen. Bottenfärg regleras också olika beroende på var din båt ligger. Vi reder ut vad som gäller och vad som är bäst för både båten och miljön.

I tider för vårrustning är det mycket att hålla reda på. Men en sak man inte får missa och ett av de viktigaste besluten är hur du ska behandla din båtbotten. Båtägare är skyldiga att ha koll på vad reglerna säger. Men ta det lugnt, så svårt är det inte. Läs den här artikeln innan du köper färgen bara!
På 60-talet kom en mycket effektiv båtbottenfärg som dessvärre visade sig skada djurlivet i havet. Den innehöll ämnet TBT som störde hormonsystemen hos snäckor och musslor. Efter larm från forskare och ostronodlare förbjöds TBT i flera länder på 80-talet. I Sverige blev det förbjudet för båtar under 25 meter 1989. Sedan 2008 får fartyg med TBT-färg inte anlöpa EU-hamnar.
Andra har också läst:
Olika regler för olika kuster
Kemikalieinspektionen (KemI) införde regler för vilka färger som får användas var. På västkusten tillåts högre kopparläckage än i Östersjön, där reglerna är strängare. I sötvatten och i norra Östersjön (norr om Örskär) är giftiga färger helt förbjudna.
Huvudsaklig förtöjningsplats styr
Vilken bottenfärg du får använda beror alltså på var båten oftast ligger. Ligger båten i både insjö och hav gäller reglerna för det känsligaste området. För båtar i sötvatten eller norr om Örskär är endast biocidfria färger tillåtna.
Vilken färg du får använda beror på var båten har sin hemmahamn.
Utveckling av nya alternativ
Förbuden har lett till utveckling av nya lösningar, som fysikaliskt verkande färger och enzymbaserade skydd. Flera länder har liknande regler som Sverige.
Andra har också läst:
Miljövänliga alternativ: Forskning har visat att giftfria, silikonbaserade båtbottenfärger kan vara mer effektiva mot påväxt än traditionella kopparbaserade färger. En studie från Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet fann att silikonfärger höll båtbottnar renare under en längre tid jämfört med kopparbaserade färger. Detta tyder på att båtägare kan överväga dessa miljövänliga alternativ för att både skydda sin båt och minska miljöpåverkan.
Regelverk och godkännande: Alla båtbottenfärger som innehåller biocider måste granskas och godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får säljas eller användas i Sverige. Syftet är att skydda människor och miljö, eftersom bekämpningsmedel kan påverka andra organismer än de som man vill bekämpa. Båtbottenfärger som enbart verkar fysikaliskt, till exempel genom en ytstruktur där påväxten inte får fäste, behöver däremot inte vara godkända för att få säljas.
Miljöbalkens hänsynsregler: Vid användning av båtbottenfärger är det viktigt att tillämpa miljöbalkens allmänna hänsynsregler, som omfattar bland annat kunskapskravet, försiktighetsprincipen och produktvalsprincipen. Det innebär att båtägare är skyldiga att skaffa sig den kunskap som behövs för att skydda miljön och att välja de minst skadliga produkterna.