Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson tar hem OS-bronset i 470!

Det blev en nagelbitare in i det sista. Men efter mycket slit tog superduon bestående av Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson hem ett OS-brons i 470.

– Det gäller att vi startar bra. En meters fördel i starten kommer att vara jätteviktigt. Är det något ni ska hålla koll på så är det hur vi sköter oss i starten. Där står mycket på spel, sade Anton Dahlberg inför onsdagens medaljrace.

Men tävlingen sköts upp efter att Marseille ännu en gång haft total avsaknad av vind.

Under torsdagsförmiddagen var det dags igen och då blåste vinden och allt satt där det skulle. Duon kom iväg högt upp vid startbåten i lovart där de snabbt hittade ett bra spår på första kryssen men dessvärre var vinden något mer stabil i den nedre delen av banan.

Men god taktik och hårt bevakande lönade sig och Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson seglade in på en bronsplats!

– Det betyder allt. Jag kan fortfarande inte fatta det men det känns så jäkla bra, säger Lovisa Karlsson till Radiosporten efter att ha hämtat hem sin första OS-medalj.

Glädjescener efter målgång

Sverige seglade in på en fjärdeplats i medaljracet men det krävdes att spanjorerna som inför finalen låg på en andraplats skulle sluta 8 eller sämre. Allt föll dock dit det skulle och den spanska duon bestående av Xammar Hernandez och Brugman Cabot kom nia och därmed precis utanför pallen.

När det väl blev klart sågs riktiga glädjescener från svenskarnas båt med en Anton Dahlberg i total extas och en Lovisa Karlsson med ett leende som inte lär lägga sig på många dagar.

– Vi har haft en sån fantastisk uppbackning här och det finns så många som man vill tacka. En lagseger och vi är så tacksamma och stolta, säger en gråtmild Anton Dahlberg till Radiosporten.

Totalvinsten togs hem av Österrike som firade med att vända sin 470 upp-och-ned och omfamna varandra ståendes på undersidan av skrovet.

Andraplatsen tog den japanska duon hem efter en oerhört stark segling från start till målgång.

Texten uppdateras