America's Cup: Kan britterna göra något historiskt?

Ett brittiskt lag har aldrig i modern tid lyckats vinna America’s Cup. Ska 2024 bli året då de trotsar oddsen eller fortsätter Nyzeeländarnas dominans? Så har seglingen gått hittills och detta har vi att vänta!

October 16, 2024. Louis Vuitton 37th America’s Cup, Race Day 4. INEOS BRITANNIA, EMIRATES TEAM NEW ZEALAND

Emirates Team New Zeeland har sedan seglingarna i Bermuda 2017 varit de obestridda favoriterna – så även i år. Under America’s Cup 2021 lyckades man vinna 7-3 i matcher med italienska Luna Rossa Prada Pirelli.

Har årets utmanare i Ineos team Britannia vad som krävs för att peta ner ”The Kiwis” från tronen?

Även om seglingarna stundvis varit oerhört jämna har titelförsvararna haft övertaget under cupens första dagar.

– Vi känner att vi blir bättre och bättre hela tiden. Vi har några saker kvar att fixa med båten i verkstaden över natten, och vi kommer inte att segla imorgon, men det handlar om att fortsätta hålla trycket uppe. Vi känner att vi ännu inte har nått vår fulla potential, vi har fortfarande mycket att ge och vi är taggade på utmaningen, sade Emirates skeppare Peter Burling efter lagets fjärde raka seger under måndagen.

Segerhungriga britter

Det är första gången sedan 1964 som ett brittiskt lag tagit sig genom grundserien för att få utmana i den faktiska America’s Cup. Att kalla besättningen ombord på Ineos Britannia något annat än segerhungriga vore således en regelrätt skymf.

Deras vilja att ta sig tillbaka in i matchen blev också väldigt tydlig under cupens fjärde dag.

I de lätta vindarna utan för Barcelona visade man prov på taktisk finess och lyckades ta två raka segrar och minska avståndet till försvarande Nya Zeeland.

– En stor dag, en enorm dag för teamet. Det här var verkligen något vi behövde, och jag kan inte nog betona hur alla, från alla håll, svarade på att ligga fyra under – från designers och ingenjörer till landteamet, alla samarbetade för att hitta de där små förbättringarna och höja prestationen ute på tävlingsbanan, och det var precis vad vi lyckades med idag, sade den brittiska skepparen och seglingslegendaren Ben Ainsle efter sina två raka segrar.

Mycket kvar att kämpa för

Race sju och åtta planeras äga rum under fredagen. I bäst-av-13-serien kan nu allt hända. Ska britterna ta sig ett steg närmre en historisk vinst och jämna ut spelfältet eller tar sig Nyzeeländarna återigen en bekväm ledning?

Följ spänningen klockan 14.00 via livesändningen nedan!