Polera båt med roterande maskin och ulltrissa – så gör du rätt
Vill du få bort riktigt tuff oxidation på skrovet? Då är det dags att plocka fram den roterande polermaskinen och en ulltrissa. I den sjätte delen av Skippos polerskola visar vi hur!
Vissa båtskrov behöver mer än bara ett snabbt varv med polish när det kommer till att polera båten. När oxiden sitter djupt och gelcoaten tappat glans är det dags för tyngre artilleri: rubbing, roterande maskin och en rejäl ulltrissa. Det är en kombination som avverkar effektivt – men också en som kräver mer teknik och försiktighet.
– Ulltrissan ser mjuk ut, men den är brutalt effektiv. Det här är inte för att “polera lite lätt” – det här är för att verkligen slipa, säger vår poleringsguru Mathias Uddfors.
Roterande maskin + ulltrissa ger kraft – men lämnar ofta efter sig polerrosor (hologram), särskilt synliga i direkt solljus. För att få en perfekt, jämn och spegelblank yta är det viktigt att alltid avsluta med en oscillerande polermaskin och ett finare medel.
– Många båtägare gör misstaget att avsluta med roterande maskin. Det ser bra ut i skuggan – men i solen ser man allt.
Väder och temperatur – ja, det spelar roll
Soliga dagar kan verka perfekta för båtvård, men när du polerar med kraftfull rubbing och ulltrissa gäller det att ha koll på yttemperaturen. Gelcoaten blir snabbt varm och medlet torkar fort.
– Bäst är att polera på en molnig dag. Men vi jobbar ofta i allt från nollgradigt till 30 grader. Det funkar – men du måste anpassa tekniken.
När rubbing inte räcker – då är det dags för våtslipning
I vissa fall räcker inte ens rubbing med roterande maskin. När gelcoaten är kraftigt oxiderad, eller om det finns ytdefekter som inte går bort, är nästa steg våtslipning.
– Vi hoppas alltid att rubbing räcker. Men ibland är det bara att ta fram våtslipen och gå ner på djupet. Det är det enda sättet att få ytan helt fri från oxid och kunna jobba upp glansen, säger Mathias.