Polera båt: Rätt medel och rätt metod – så får du upp glansen
I den femte delen Polerskolan visar vi hur du effektivt polerar båten med med rubbing och skumtrissa. Du får tips om rätt mängd medel, rätt tryck – och varför du alltid ska börja med en testruta innan du polerar hela båten.
Efter en sommar i solen och en vinter under presenning blir båtens skrov ofta matt, oxiderat, mjölkigt och trist. För att få tillbaka glansen krävs oftast något mer kraftfullt än bara polish. Det är här rubbing kommer in i bilden. Det vill säga den slipande fasen i en båtpolering.
I detta avsnitt visar polerproffset Mathias Uddfors hur du använder rubbing, skumtrissa och polermaskin på rätt sätt. Målet är att ta bort oxiden, utan att skada gelcoaten.
– Att bara dra igång maskinen och hoppas på det bästa är sällan en bra strategi. Testa dig fram och jobba metodiskt, säger Mathias Uddfors.
Lärdom: Testa först – slipa sen
Att gå på hela båten direkt med grovt medel är en klassisk fälla. Du riskerar att ta bort för mycket gelcoat – eller att resultatet blir ojämnt. Därför rekommenderar vi att du alltid börjar med en testruta.
I videon testar vi:
Oscillerande polermaskin + rubbing (skumtrissa)
Roterande polermaskin + ulltrissa + rubbing + polish
Våtslipning + roterande + rubbing + fri-oscillerande polish
Även om rubbing för många känns som en ganska så hårt åtgående metod är detta den som de allra flesta bör göra. Om de två mer avverkande stegen behöver tas till beror mycket på gelcoatens skick men även dess färg.
För båtar med färgad gelcoat rekommenderas alltid att man först använder en roterande polermaskin med ulltrissa om inte gelcoaten skulle vara i mycket gott skick. Först med rubbing och sedan med polish. Därefter går man på med polish med hjälp av en oscillerande maskin.
Är det å andra sidan riktigt illa kan gelcoaten behöva våtslipas först. Då börjar man med ett lite grövre papper (förslagsvis kornstorlek 1000 eller lägre) för att sedan gå ner, eller upp beroende på hur man ser det, i kornstorlek.
Hur skiljer det sig att polera en vit båt mot en blå?
Har du en vit båt kommer du lättare undan med mindre arbete. Har du å andra sidan färgad gelcoat (blå, röd, svart) krävs oftast en djupare rubbing. Dessa färger oxiderar snabbare och avslöjar minsta miss.
– Det ser kanske blankt ut efter rubbing, men ofta finns fortfarande oxid kvar i gelcoaten. Då mattas glansen snabbt. Vill du att det ska hålla? Då måste du ner på djupet, säger Mathias Uddfors.
Inför nästa avsnitt: Polera med roterande maskin och ulltrissa
I nästa del av Polerskolan går vi vidare med tips för båtpolering av mer oxiderade båtar och visar hur en roterande maskin används i kombination med ulltrissa för att snabbare avverka oxiderad gelcoat.